Предстоятель Епіфаній запросив єпископів УПЦ МП до помісної церкви

Предстоятель Епіфаній запросив єпископів УПЦ МП до помісної церкви

Укрінформ
У Михайлівському соборі в Києві завершилася перша літургія новообраного предстоятеля єдиної помісної Православної церкви України Епіфанія.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми дякуємо Богу за те, що здолали багато перешкод і змогли створити єдину помісну церкву. Ми дякуємо його Всесвятості Варфоломію, дякуємо всім ієрархам, які були присутні на Соборі, а також Президенту Порошенку, який доклав усіх дипломатичних зусиль, супроводжуючи цей процес», - сказав новообраний предстоятель.

Окремо митрополит Епіфаній подякував патріарху Філарету, зазначивши, що він залишається почесним предстоятелем нової церкви і допомагатиме її розбудовувати.

За словами новообраного глави церкви, відбувся тільки перший крок, наступним буде вручення Томоса 6 січня в Константинополі. Також він додав, що двері об’єднаної церкви відкриті для всіх єпископів УПЦ МП.

Читайте також: Митрополит Епіфаній провів перше богослужіння у Києві

Після літургії було оголошено, що Софійський собор буде головним храмом єдиної помісної церкви, але оскільки це історична пам’ятка, то служби будуть там вкрай рідко. Натомість постійно діючим кафедральним храмом митрополита Київського та всієї України буде Михайлівський собор.

Також стало відомо, що єпископи УПЦ МП, які були на Соборі, не змогли співслужити на цій літургії, бо поїхали у свої єпархії, щоб служити в храмах і пояснювати все пастві.

На літургії співслужили понад 10 єпископів та поминалися предстоятелі помісних церков, які є Диптиху.

15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об'єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія.

Саме йому мають дати Томос про автокефалію української православної церкви, рішення про що 11 жовтня ухвалив синод Вселенського патріархату (материнської структури всіх православних церков світу).

Як раніше повідомив речник УПЦ (КП) архієпископ Євстратій (Зоря), це повинно відбутися 6 січня. Офіційна назва об’єднаної церкви за статутом – Православна церква України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-