Розрив

Розрив "дружби", літургія на Андрія та вибух у Фастові

Фото тижня
Укрінформ
Події семи днів, що минули, – в об'єктивах камер фотокореспондентів Укрінформу.

Фото: Михайло Палінчак
Фото: Михайло Палінчак

Президент Петро Порошенко цього тижня підписав ухвалений парламентом 6 грудня закон "Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією". Документ встановлює, що дія Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ, учиненого 31 травня 1997 року в м. Києві та ратифікованого Верховною Радою України 14 січня 1998 року, буде припинено з 1 квітня 2019 року.

Фото: Ніна Ляшонок
Фото: Ніна Ляшонок

Тим часом в одеському таборі "Молода гвардія" діти підтримали українських моряків, незаконно захоплених в полон російськими окупантами, акцією. Діти зробили кілька десятків паперових корабликів і випустили в Чорне море. На кожному кораблику написали назву одного з трьох захоплених в Керченській протоці суден – катерів "Бердянськ", "Нікополь" та буксира "Яни Капу". Долучилися до акції й військові.

Фото: Євген Любімов
Фото: Євген Любімов

У день святого апостола Андрія, 13 грудня, в Андріївській церкві Києва, що визначена як ставропігія Вселенського патріарха, представники Вселенського патріарха в Україні відслужили першу архієрейську літургію. Апостол Андрій вважається засновником Константинопольського патріархату, оскільки саме він заснував першу християнську общину в місті Візантії. Також є переказ, за яким йому належить пророцтво, що на Київських пагорбах засяє благодать Божа. Тож за два дні до Об'єднавчого собору і в день престольного свята цього храму єпископи Константинополя вирішили відслужити тут літургію.

Фото: Дмитро Смольєнко
Фото: Дмитро Смольєнко

А іудеї усього світу завершили святкування Хануки – свята перемоги світла над темрявою, – що тривало з 2 до 10 грудня.  На фото –  феєрверк над менорою під час святкування Хануки на Фестивальній площі в Запоріжжі.

Фото: Сергій Гудак
Фото: Сергій Гудак

Між Будапештом і Мукачево офіційно запустили залізничне сполучення. Першим рейсом швидкісного Інтерсіті з закарпатського міста до угорської столиці поїхало лише 10 пасажирів. Наразі курсуватиме один вагон, з часом кількість збільшать до трьох. З Мукачева поїзд відправлятиметься о 12:30 і о 19:37 (за київським часом) прибуватиме до Будапешта. У протилежному напрямку  поїзд відправлятиметься о 08:23 (о 07:23 за європейським часом) з Будапешта і о 15:25 (за київським часом) прибуватиме до Мукачева. Вартість квитків – 680 гривень та 20,9 євро відповідно. Придбати квитки можна в касах вокзалів в Мукачеві та Чопі.

Фото: ДСНС
Фото: ДСНС

У п'ятницю, 14 грудня, у місті Фастів, що на Київщині, на третьому поверсі п’ятиповерхового житлового будинку попередньо стався вибух газу. Зруйновано третій, четвертий та п’ятий поверхи. Внаслідок НП постраждав 30-річний чоловік, якого вибуховою хвилею викинуло з п'ятого на третій поверх.  Триває пошук під обвалами ще двох постраждалих. 

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Футболісти донецького "Шахтаря" зіграли 12 грудня на київському НСК "Олімпійський" внічию з французьким "Ліоном" (1:1) у заключному, 6-му турі Ліги чемпіонів. Підсумкове становище у квартеті: "Манчестер Сіті" – 13 очок, "Ліон" – 8, "Шахтар" – 6, "Гоффенгайм" – 3. Отже, посівши третє місце у групі, "гірники" продовжать євросезон у Лізі Європи.

Фото: Геннадій Мінченко
Фото: Геннадій Мінченко

Тим часом київське "Динамо"  з першого місця у квартеті К вийшло до 1/16 фіналу Ліги Європи УЄФА, попри домашню поразку з мінімальним рахунком 0:1 від чеського клубу "Яблонець" у матчі заключного, 6-го туру групового етапу розіграшу.

Читайте також: Бойові навчання, пунктуальна зима і "народження" ялинки

Також пропонуємо переглянути ще кілька яскравих кадрів тижня, що минає.

Фото: Євген Любімов
Фото: Євген Любімов

Вірянин молиться під час першої архієрейської літургії в Андріївській церкві, що визначена як ставропігія Вселенського патріарха, в Києві.

Фото: Микола Лазаренко
Фото: Микола Лазаренко

Актори під час вистави "Ремінісценції.UA" режисера-хореографа, народної артистки України Ірини Мазур у Львові. 

Фото: Михайло Марків
Фото: Михайло Марків

Учасники V творчого звітного концерту Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв у Києві. 

Фото: Олександр Лапін
Фото: Олександр Лапін

Пристрої, що дублюють світлофори для пішоходів, встановили на переході Келецька-Космонавтів у Вінниці. 

Фото: В'ячеслав Мадієвський
Фото: В'ячеслав Мадієвський

Учасниця чемпіонату світу з українського національного виду змішаних бойових мистецтв "Козацький двобій" у Харкові. 

Фото: Дмитро Смольєнко
Фото: Дмитро Смольєнко

Захисник БК "Хімік" Деон Едвін під час матчу чемпіонату Суперліги з баскетболу проти БК "Запоріжжя", що завершився з рахунком 97:101 на користь команди з Южного, в Запоріжжі. 

Фото: Сергій Гудак
Фото: Сергій Гудак

Ігровий момент товариського матчу між жіночими збірними з футзалу України та Словаччини, що завершився з рахунком 8:1 на користь українок, в Ужгороді.

Фото: Геннадій Мінченко
Фото: Геннадій Мінченко

Персонал розчищає від снігу стадіон "Динамо" імені Валерія Лобановського перед тренуванням ФК "Яблонець" напередодні матчу проти ФК "Динамо" в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-