Гройсман обіцяє і надалі підтримувати систему пільг для чорнобильців

Гройсман обіцяє і надалі підтримувати систему пільг для чорнобильців

Укрінформ
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції завжди будуть символом громадського подвигу та самопожертви.

Про це йдеться у зверненні Гройсмана з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, опублікованому на Урядовому порталі.

"Ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС завжди будуть для нас символом громадського подвигу та самопожертви, які заслужили вдячність мільйонів наших співгромадян. Під час страшного лиха вони добровільно зголосилися прийти на допомогу в умовах невідомої на той час небезпеки. На жаль, це коштувало їм підірваного здоров’я, а багато кому і життя. Їхні мужні дії допомогли значно зменшити негативні наслідки катастрофи для України та світу", - заявив Гройсман.

Він додав, що Україна впроваджує політику відродження Чорнобильської зони відчуження. Зокрема нагадав, що Президент України Петро Порошенко підписав Указ "Про додаткові заходи з відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, із соціального захисту постраждалих осіб, безпечного поводження з радіоактивними відходами".

"На виконання цього указу уряд вирішує питання з підвищення розміру пенсій по інвалідності для осіб з числа учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС і пенсій у зв’язку із втратою годувальника з числа ліквідаторів. Ми усвідомлюємо, що ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС потребують розширених медичних послуг та особливого соціального захисту. Тому ми і надалі будемо підтримувати систему пільг та медико-профілактичних заходів для ліквідаторів та працювати над її вдосконаленням", - повідомив Гройсман.

Прем’єр-міністр висловив переконання, що турбота про людей, які ціною власного здоров’я врятували від наслідків аварії мільйони співвітчизників, – це обов’язок не лише уряду, а і усіх українців. Гройсман також побажав ліквідаторам міцного здоров’я, добробуту і довголіття.

Читайте також: Гібридна війна Росії змушує посилювати заходи безпеки на АЕС - Порошенко

Як відомо, 14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, встановлений згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС. 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, що на Київщині, сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа – Чорнобильська аварія. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. За різними даними, протягом лише одного місяця після Чорнобильської катастрофи від отриманого опромінення загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС. На початковому етапі зусиль з мінімізації наслідків величезного викиду радіоактивних речовин до робіт залучалися військовослужбовці строкової служби. Пізніше, влітку 1986 і далі, величезний обсяг робіт виконували залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб. Працювали вахтовим методом – приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації й їхали назад. На зміну приїздили інші. 14 грудня ми згадуємо тих, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав за нас своє життя у ядерному котлі. Попри величезну ціну, яку довелося заплатити, самі ліквідатори-чорнобильці нерідко називають 14 грудня святом.

Як відомо, у 2004 році було проведено тендер на проектування і спорудження нового «саркофагу» - Нового безпечного конфайнмента. Його будівництво розпочалось у 2012 році. 29 листопада 2016 року на об’єкт "Укриття" було насунуто Арку Нового безпечного конфайнмента. Введення його в експлуатацію планується на початку 2019 року. Надалі будуть роботи з демонтажу нестабільних конструкцій об’єкту "Укриття". За задумом проектувальників, нова споруда зможе вирішити проблему, як мінімум, на сто років, хоча ліквідувати станцію планують у 2065 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-