Більше третини переселенців не знають про свої виборчі права

Більше третини переселенців не знають про свої виборчі права

Дослідження
Укрінформ
Понад третина опитаних внутрішньо переміщених осіб (ВПО) вважають, що вони не мають права голосу на загальноукраїнських виборах.

Про це зазначила під час презентації результатів дослідження Національної системи моніторингу "Ситуація з ВПО" представниця Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні Естер Руїзс де Азуа Хіменес, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Кількість опитаних, які позначили, що вони як ВПО не мають права голосу, становить 37%. Також 23% респондентів відмітили, що вони "не вірять у вибори, не довіряють владі", - заявила вона.

У свою чергу заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Георгій Тука поскаржився на низьку обізнаність своїх виборчих прав як серед ВПО, так і загалом по країні, а також відмітив, що, порівняно з попереднім раундом дослідження, кількість ВПО, необізнаних зі своїми виборчими правами, зросла з 31% до 37%.

"На жаль, я бачу таку ситуацію, коли рівень комунікації між владою і власним населенням є, м'яко кажучи, незадовільним. Для мене досить дивним виявилось зростання непоінформованих людей, адже за цей період було чимало інформаційних приводів, щоб роз'яснювати, в тому числі і переселенцям, про стан виборчого законодавства і про ті зміни, які ми підготували і передали до ВР. Я зараз не можу пояснити чому збільшився рівень непоінформованих громадян за цей період. За логікою, він повинен був зменшитись", - заявив він кореспонденту Укрінформу.

Читайте також: Гармс: гендерна рівність, протидія кібератакам, участь переселенців — виклики виборів

Водночас у МінТОТ зауважили, що наразі відомство готує інформаційну кампанію щодо виборчих прав ВПО і незабаром інформаційні буклети будуть розповсюджені у відділеннях Ощадбанку, на КПВВ та в управліннях соціального захисту.

Відповідно до результатів дослідження Національної системи моніторингу "Ситуація з ВПО" станом на вересень 2018 року, 44% переселенців мають намір голосувати на наступних президентських та парламентських виборах в Україні, 33% не збираються голосувати. Ще 21% обрали відповідь ,"не знаю", а у 2% "немає відповіді". При цьому серед причин, з яких ВПО не збираються голосувати на наступних загальноукраїнських виборах, 37% вказали те, що "як ВПО, я не маю права голосу", ще 23% "не вірять у вибори, не довіряють владі", 12% не знають, як голосувати у місці переміщення, 8% вважають, що немає кандидатів, за яких вони могли б проголосувати. Релігійні міркування як причину неучасті у виборах вказали 2% опитаних, а 1% заявили, що не мають на це часу. Інші причини вказали 1% опитаних, а 13% стверджують, що ніколи не цікавилися участю у виборах. У решти відповіді не знайшлося.

Також згідно з дослідженням, 64% опитаних переселенців не обізнані з порядком голосування на президентських та парламентських виборах у місці переміщення, 31% - обізнані.

Окрім того, голосувати на наступних місцевих виборах, якби була така можливість, готові 61% опитаних, натомість 19% не голосували б, а решта із відповіддю не визначились.

У дослідженні було опитано 2 405 переселенців шляхом особистих інтерв’ю, а ще 4025 ВПО – шляхом телефонного інтерв’ю (з них – 802 інтерв'ю були проведені із ВПО, які повернулись на непідконтрольну уряду територію). Вибірка була створена на основі бази даних реєстрації ВПО, що ведеться Міністерством соціальної політики України. У процесі дослідження людей опитали стосовно їхнього рівня зайнятості, добробуту, доступу до соціальних послуг, рівня інтеграції в місцеві громади.

Проект "Національна система моніторингу ситуації з ВПО в Україні" фінансується Європейським Союзом та впроваджується Міжнародною організацією з міграції (МОМ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-