Гармс: гендерна рівність, протидія кібератакам, участь переселенців — виклики виборів

Гармс: гендерна рівність, протидія кібератакам, участь переселенців — виклики виборів

Фото
Укрінформ
Верховна рада України має достатньо часу для того, аби ухвалити закон, який дозволить внутрішньо переміщеним особам та трудовим мігрантами взяти участь у виборчому процесі в Україні.

Про це заявила депутат Європейського парламенту Ребекка Гармс під час прес-конференції щодо результатів оцінки передвиборчого середовища напередодні виборів Президента України міжнародною місією Національного демократичного інституту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Прес-конференція з оцінки передвиборчого середовища в Україні / Фото: Сірик Анатолій, Укрінформ

«Для нас важливо нагадати, що у 2014 році було в угоді про коаліцію записано щодо переходу на пропорційну систему виборів, і це важливий крок для кращого функціонування демократичних процесів в країні. Ми підкреслюємо, що парламент все ще має час, щоб розглянути це питання і прийняти проект з виборчого кодексу. Ми зустрічались з головою парламенту і знаємо, що це складний процес і є тисячі поправок, але цей шлях Україні треба пройти. Також ми хотіли б рекомендувати, що парламент повинен ухвалити закон, який включить внутрішньо переміщених осіб і трудових мігрантів у виборчий процес», – наголосила Гармс.

Вона також озвучила інші рекомендації моніторингової місії міжнародних експертів, серед яких дотримання гендерної квоти під час виборчих процесів у 2019 році та забезпечення ЦВК матеріальними й технічними ресурсами для боротьби з кіберзагрозами.

«Рекомендуємо дотримуватись гендерної квоти і надати ЦВК владу і ресурси, щоб вони могли оновлювати свої технічні засоби, аби боротися з кіберзагрозами», – заявила Гармс.

На думку міжнародних експертів, однією з найгострыших тем у суспільстві є високий рівень насильства і велика кількість нападів на журналістів та активістів. «Ми хочемо звернути увагу на правоохоронну і судову системи, – наголосила Гармс, – щоб вони оразу реагували на злочини. Треба боротися з безкарністю в Україні, і це одна з найгостріших скарг суспільства. Безкарність має припинитися».

На думку депутата Європарламенту, напередодні п’ятої річниці Майдану найбільшою зміною в країні є покращення стосунків між активістами, громадянським суспільством та політичними партіями.

«Хочемо заохотити кандидатів (в президенти – ред.) розробити «Кодекс поведінки» чи спільну заяву щодо того, що насильство не може мати місце в виборчому процесі. Необхідно також заохотити правоохоронну систему вчасно та оперативно розслідувати випадки, якщо такі будуть», – закликала Гармс.

Читайте також: У Європарламенті розповіли, навіщо відкривати офіс Facebook у Києві

Як повідомлялось, з метою оцінювання готовності проведення виборів в Україні та передвиборчого середовища, протягом 12–17 листопада 2018 року члени Моніторингової місії у складі представників Національного демократичного інституту та Європейського парламенту провели низку зустрічей із представниками уряду, політичних партій, кандидатами в президенти, а також з представниками громадянського суспільства та інших міжнародних організацій в Україні. За підсумками зустрічей, делегація підготувала документ з рекомендаціями для різних інституцій української держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-