Золотухін назвав “дві великі проблеми” інформбезпеки

Золотухін назвав “дві великі проблеми” інформбезпеки

Фото
Укрінформ
В сфері інформаційної безпеки в Україні на сьогодні існує дві найбільш гострі проблеми – управлінська та висока ресурсоємність цієї сфери.

Про це під час П'ятого міжнародного форуму «Інформаційна безпека: актуальні тренди - 2018», який відкрився сьогодні, заявив заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз повністю розмиті лінії розмежування між кібернетичною, політичною, національно-безпековою та інформаційною сферами, і головною проблемою в цьому контексті є те, що це унеможливлює традиційний менеджмент у цій сфері. Є дві великі проблеми: ресурсоємність цієї сфери... Друга проблема-управлінська, неспроможність налагодити як державне, так і недержавне управління процесами, в першу чергу горизонтальними», - зазначив Золотухін.

Читайте також: Раді пропонують закріпити у законодавстві поняття інформаційної безпеки

За словами заступника міністра, на сьогодні не можна використовувати традиційні механізми роботи, коли існує єдиний управлінський центр. «Єдине, що Україна може запропонувати на протидію - це горизонтальне управління, коли «старшого» немає, але всі ми діємо в єдиному компетентному полі», - зазначив Золотухін, додавши, що це дозволяє приймати рішення, які грунтуються на єдиному розумінні що таке фейки і як вони розповсюджуються, як діяти в кіберпросторі, де потрібно вирішення технічних завдань тощо.

У свою чергу голова «Ради інформбезпеки та кіберзахисту» Елліна Шнурко-Табакова звернула увагу, що в різноманітних журналістських платформах відсутня рубрика «Безпека», а про її розподіл на фізичну, кібернетичну, інформаційну безпеку взагалі не доводиться говорити. Це означає, на думку експерта, що питання залишається поза полем уваги суспільства і проблемою інформаційної безпеки на п’ятому році війни опікують переважно вузькі кола фахівців.

«У поточному році були помічені і інформаційні активності, і кібернетичні зломи, абсолютно чіткі, скоординовані між собою. З цієї точки зору державним інститутам потрібна допомога», - зазначила Шнурко-Табакова.

За її словами, наступного року потрібно сконцентруватись та ефективно впливати на всі больові точки держави, допомагати державі відбивати атаки та зломи, а громадянам вчитись не реагувати на дії агресора, головна мета якого - руйнація консолідації і створення хаосу в Україні.

Як наголошувалось під час заходу, головною метою цьогорічного форуму є аналіз підсумків 2018 року щодо ідентифікації та протидії інформаційним загрозам та гібридним агресіям, застосування «м'якої сили» у геополітичних конфліктах світу.

Участь у заході беруть профільні фахівці з семи країн: України, Іспанії, Вірменії, Казахстану, Нігерії, Ірану, Литви.

V Міжнародний форум "Інформаційна безпека: актуальні тренди_2018" у Києві / Фото: Багмут Павло, Укрінформ

Програма форуму передбачає панельні дискусії, скап-включення та роботу в секціях. Зокрема, в рамках форуму відбудеться панельна дискусія: «Тренди та перспективи розвитку безпекових технологій 2018-2019 років», дві тематичні презентації та майстер-класи у двох секціях: «Гуманітарні безпекові технології» та «Hi-Tech та психотехнології у безпековому секторі».

Учасники заходу також обговорять специфіку та особливості безпекових процесів у Кавказькому регіоні; безпекові тренди: ЄС 2018; Білорусь в системі європейської безпеки; гібридну війну РФ проти України у кіберпросторі та ін.

Міжнародний форум фахівців із інформаційної безпеки започатковано у 2012 р. Протягом кількох перших років проект реалізовувався у форматі різнопланових конференцій, семінарів, авторських майстер-класів.

Останні кілька років форум відбувається під загальним неймом “Інформаційна безпека: актуальні тренди” та збирає великі аудиторії експертів та слухачів з багатьох країн світу.

Кожного року Форум збирає в режимі off-line - 150-200 тис. та on-line – 15-20 тис. фахівців, які обмінюються знаннями та досвідом у форматі панельних дискусій, майстер-класів, презентацій, доповідей та вебінарів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-