Раді пропонують закріпити у законодавстві поняття інформаційної безпеки

Раді пропонують закріпити у законодавстві поняття інформаційної безпеки

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до законів України щодо інформаційної безпеки», згідно з яким передбачається запровадити поняття інформаційної безпеки.

Авторами законодавчої ініціативи виступили перший заступник голови фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук і народний депутат від НФ Ігор Котвіцький, повідомляється на сайті парламенту.

Зокрема, пропонується доповнити статтю 1 Закону «Про національну безпеку України» поняттям інформаційна безпека, а також у Законі «Про інформацію» визначити зміст забезпечення інформаційної безпеки.

У законопроекті визначено, що інформаційна безпека - це стан захищеності життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, при якому запобігається завдання шкоди через неповноту, несвоєчасність і недостовірність поширюваної інформації, порушення цілісності та доступності інформації, несанкціонований обіг інформації з обмеженим доступом, а також через негативний інформаційно-психологічний вплив та умисне спричинення негативних наслідків застосування інформаційних технологій.

Водночас забезпечення інформаційної безпеки України визначається як один із основних напрямів державної інформаційної політики, що спрямоване на запобігання, своєчасне виявлення, припинення чи нейтралізацію реальних і потенційних загроз інформбезпеці держави.

Ініціатори законопроекту нагадують, що у 2017 році Указом Президента України №47/2017 від 25 лютого 2017 року була затверджена Доктрина інформаційної безпеки України, яку розробила Рада національної безпеки і оборони.

Читайте також: МЗС ініціюватиме введення біометричного візового режиму для росіян

«Саме ж поняття інформаційної безпеки неодноразово застосовується у Законі України «Про національну безпеку України», Законі України «Про інформацію». Однак, в той же час, жодним із наведених законів не визначено, що саме мається на увазі під інформаційною безпекою та забезпеченням інформаційної безпеки», - йдеться у пояснювальній записці.

Розробники документа акцентують на тому, що наведені в законопроекті пропозиції відповідають понятійному апарату, що передбачений Проектом Концепції інформаційної безпеки України, яка була спільно розроблена фахівцями ОБСЄ в Україні та Мінінформполітики у 2014-2017 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-