В Україні усі лікарні “первинки” набули статусу комунальних некомерційних підприємств

В Україні усі лікарні “первинки” набули статусу комунальних некомерційних підприємств

Укрінформ
В Україні усі лікарні первинної медичної допомоги вже мають статус комунальних некомерційних підприємств.

Про це заявив речник Міністерства охорони здоров'я України Олександр Ябчанка у ході круглого столу “Медична реформа: як працює первинна ланка”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На сьогодні 100% закладів первинної ланки надання медичної допомоги реорганізовано у комунальні некомерційні підприємства. Це рішення органів місцевого самоврядування. Без попередніх комунікацій з місцевою владою це не було б можливим. 25 тисяч лікарів задіяно у електронній системі здоров’я. Це ті лікарі, з якими пацієнти підписали декларації”, - зазначив Ябчанка.

За його словами, ці зміни, зокрема, сприяли значному зростанню заробітних плат медиків.

Читайте також: МОЗ розробив постанову зі створення центрів реабілітації для дітей

“Там, де медзаклади вступили у реформу, лікарі отримують зарплати утричі вищі. Лікарні отримали від НСЗУ коштів удвічі більше, ніж за субвенціями. Окрім цього, лікарні ці кошти почали використовувати ефективніше. Почали діяти чіткі, зрозумілі правила: що краще працює лікар, то більше декларацій підписав. Відповідно заклад отримав більше коштів, лікар - зарплату. Таким чином є заклади, де у лікарів зарплата зросла втричі”, - наголосив Ябчанка.

Він підкреслив, що наступного року подібний принцип функціонуватиме на рівні спеціалізованої амбулаторної допомоги.

“НСЗУ буде “пускати” гроші за пацієнтом, якому необхідні певні обстеження. Зараз їх перелік остаточно визначається. Найближчим часом ці дані оприлюднять, але принцип залишиться незмінним”, - зазначив Ябчанка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-