Призначення другого складу ГРД: у зборах візьмуть участь 12 громадських організацій

Призначення другого складу ГРД: у зборах візьмуть участь 12 громадських організацій

Укрінформ
У зборах для призначення другого складу Громадської ради доброчесності (ГРД), які відбудуться 17 грудня, візьмуть участь 12 громадських організацій.

Про це Укрінформу повідомили у п'ятницю у прес-службі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ).

«У зв’язку із закінченням строку повноважень першого складу Громадської ради доброчесності 24 жовтня 2018 року Вища кваліфікаційна комісія України розпочала приймати документи для участі у зборах представників громадських об’єднань для призначення нових членів ГРД. З 15 організацій, які подали документи з метою участі у зборах, допущено 12. Збори для обрання 20 членів ГРД відбудуться 17 грудня 2018 року у приміщені Комісії», - йдеться у повідомленні. 

Зокрема, за результатами розгляду документів у зборах візьмуть участь такі організації: ГО «Центр демократії та верховенства права», ГО «Центр юей», ГО «Центр політико-правових реформ», ГО «Центр громадянських свобод», ГО «КримСОС», ГО «Всеукраїнська громадянська платформа «Нова країна», ГО «Громадський люстраційний комітет», ГО «Центр економічної стратегії», ГО «Фундація де-юре», Всеукраїнська громадська організація «Асоціація правників України», ГО «Інститут прикладних гуманітарних досліджень», ГО «Український центр європейської політики».

Водночас п’ять громадських організацій, зокрема ГО «Всеукраїнська народна рада протидії корупції та громадської експертизи влади», ГО «Всеукраїнський рух ветеранів та волонтерів АТО», ГО «ТОМ 14», ГО «Ініціатива Е+» та ГО «Правниче партнерство України» через недоліки у документах були визнані такими, що не відповідають вимогам до участі у зборах.

Читайте також: Громадську раду доброчесності мають обрати 17 грудня - ВККС

У ВККСУ нагадали, що метою створення Громадської ради доброчесності є сприяння Комісії у встановленні відповідності суддів критеріям професійної етики та доброчесності для цілей кваліфікаційного оцінювання. Попередній склад ГРД був сформований 11 листопада 2016 року і за два роки роботи взяв участь у конкурсі до Верховного суду та кваліфікаційному оцінюванні суддів.

Протягом 2017 року ГРД надала 134 висновки щодо кандидатів на першому конкурсі до Верховного суду. Близько 80% кандидатів на посади суддів нового Верховного суду, які отримали негативні висновки ГРД, не потрапили до фінального рейтингу.

Згідно з інформацією, наявною у Комісії, за період оцінювання ГРД згенерувала 82 висновки, з яких лише 47 надійшли до Комісії. Це становить 4% від загальної кількості суддів (1948), які були оцінені Вищою кваліфікаційною комісією суддів за цей час. 

Окрім того, 35 висновків розміщені лише на сайті ГРД і не направлені на розгляд ВККСУ. Незважаючи на зазначене, всі висновки ГРД члени ВККСУ взяли до розгляду.

Стосовно суддів, щодо яких ГРД підготувало свої висновки, Комісія ухвалила такі рішення:

- 36 суддів підтвердили відповідність займаній посаді (стосовно 19 суддів висновки надійшли до Комісії або розміщені на сайті ГРД після співбесіди або в день її проведення);

- 6 суддів не відповідають займаній посаді;

- стосовно 7 суддів зупинено оцінювання;

- стосовно 28 суддів оголошено перерву (відкладено розгляд питання);

- стосовно 4 суддів оцінювання припинено (суддю звільнено);

- стосовно 1 судді співбесіда не проводилась.

Загалом за результатами кваліфікаційного оцінювання 175 суддів не підтвердили здатності здійснювати правосуддя – не пройшли іспиту або співбесіди. З них співбесіди, на якій аналізується етика та доброчесність судді, не пройшли 70 суддів, висновок ГРД був складений лише стосовно 6 суддів, інші 64 судді визнані такими, що неуспішно пройшли оцінювання, винятково за рішенням ВККСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-