Порошенко: Не йдемо на жодні компроміси і вимагаємо негайно звільнити моряків

Порошенко: Не йдемо на жодні компроміси і вимагаємо негайно звільнити моряків

Відео
Укрінформ
Президент Петро Порошенко запевнив, що Україна не йде на жодні компроміси й першим кроком для подальшого врегулювання ситуації називає винятково звільнення українських моряків, захоплених Росією у полон у Керченській протоці.

Про це він заявив на зустрічі із рідними полонених моряків, повідомляє прес-служба глави держави. 

"Я попросив про цю зустріч для того, щоб ви дізналися, що ми зробили, робимо і плануємо робити, аби якнайшвидше наші воїни повернулися додому. Ми не йдемо на жодні компроміси. І коли кажуть: чи є якісь попередні умови для того, щоб ми робили будь-які подальші кроки? Я кажу: перший крок – воїни додому", - сказав Президент.

Він нагадав, що українські кораблі у Керченській протоці виконували звичайну задачу із передислокації та ротації й відповідно до Женевської конвенції захоплені росіянами моряки є військовополоненими й непідсудними жодному кремлівському суду.

Глава держави поінформував рідних моряків про переговори з лідерами держав та міжнародних організацій, під час яких піднімалося питання російської агресії проти України та вимога до Росії звільнити українських воїнів.

"Одразу ж після цих переговорів всі вони виставили абсолютно чітку вимогу до президента Путіна. Перше – повернути воїнів. Друге – повернути кораблі і третє – забезпечити безперешкодний прохід Керченською протокою", - додав він.

Президент також запевнив, що вся Україна пишається тим, як українські моряки поводилися під час агресії, під час атаки на "Бердянськ", "Нікополь" і на буксир.

"Я хочу сказати, що тоді доля України була на волосині, і якби не витримка, якби не залізна воля і не патріотизм наших бійців, невідомо як би розвивалися події. Зараз вся Україна об’єдналася навколо підтримки наших моряків", - зауважив Порошенко.

Глава держави подякував рідним і близьким військовополонених моряків, зокрема, батьку командира катера “Бердянськ”, лейтенанта Романа Мокряка – Миколі, за патріотичне виховання сина. Роман Мокряк після захоплення у полон відмовився свідчити ФСБ Росії, як і брати участь у записі постановочного відео.

"Я впевнений, що його вчинок увійде в історію українських військово-морських сил. Це залізна людина, Ви виховали справжнього героя – і тоді, коли він служив на підводному човні, і зараз. Як Верховний Головнокомандувач дуже дякую", - зазначив Президент.

Також він звернувся до Павла Небилиці, чий син – Богдан, що служить командиром катера "Нікополь", відомий українцям ще з 2014 року, коли після анексії Криму відмовився служити окупантам. Разом з іншими курсантами він заспівав Гімн України у Севастопольській академії Нахімова під час того, як окупанти спускали з флагштока прапор України та піднімали свій.

"Хочу подякувати і Вам. І не тільки за те, що Ви виховали сина, відео з виконанням Гімну яким передивилися, напевно, десяток мільйонів людей. Але й зараз за те, як він себе поводив", - сказав Президент.

Глава держави висловив слова підтримки і Дмитру Ейдеру – батьку наймолодшого із моряків катера "Бердянськ", 18-річного Андрія Ейдера, який отримав поранення під час захоплення. Порошенко розраховує, що найближчим часом вдасться отримати інформацію про стан здоров’я юнака.

Разом із тим Президент запевнив, що хотів би подякувати кожному і висловив сподівання, що після звільнення моряків з полону матиме нагоду сказати кожному ще більше слів вдячності і підтримки.

"Вони тримають і психологічне навантаження, і обробку ФСБ, і аж ніяк не піддаються на цю обробку", - додав він.

У свою чергу батько військовополоненого моряка Василя Сороки Віктор Сорока від імені всіх військовополонених подякував главі держави за підтримку та зусилля, які докладаються для звільнення їх рідних. Він передав прапор, який, за його словами, вийшов з Криму.

"Це прапор, який був на Красноперекопську. Дякую за підтримку. Передам вам його і думаю, що ми з цим прапором будемо зустрічати наших військовополонених разом", - сказав Віктор Сорока.

Як відомо, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Верховна Рада України 26 листопада ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України про введення воєнного стану на 30 днів в 10 областях у зв'язку з агресією Росії.

У зв’язку з агресією в Азовському морі Україна також закликає світ посилити міжнародні санкції проти Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-