Людський капітал в Україні знецінився на 10% — Співаковський

Людський капітал в Україні знецінився на 10% — Співаковський

Укрінформ
Вартість людського капіталу в структурі національного багатства України за роки її незалежності зменшилася на 10%.

Про це поінформував у Херсоні у виступі на засіданні Ради регіонального розвитку Херсонської області в.о. голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, перший заступник голови цього комітету Олександр Співаковський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У Сполучених Штатах Америки, у розвинутих країнах Європи в структурі національного багатства 85% — це вартість людського капіталу. Давайте подивимось на Україну: починаючи з 90-х років, по оцінках аналітиків, у структурі національного багатства України людський капітал займав 57%, а сьогодні він займає 47%", — розповів Співаковський.

За його словами, даний показник "є не просто відображенням того, що ми маємо яскраво виражену сировинну модель розвитку країни", але свідчить про проблеми і в таких сферах, як охорона здоров'я.

Читайте також: В НБУ пояснили, коли можна остаточно перейти до вільного руху капіталу в Україні

Як зазначив Співаковський, рівень розвитку людського капіталу визначається трьома компонентами. "Ключові його контексти, інструментарії: перше — це освіта, якісна освіта, освіта масова, а не елітарна. Друге — це охорона здоров'я, якісні медичні послуги. І третій компонент — це інфраструктура добробуту, включаючи робочі місця високооплачувані та адміністративні послуги. Тільки за умови цих трьох компонентів ми можемо говорити про те, що ми будемо мати ключовим елементом регіонального розвитку людський капітал", — зазначив Співаковський.

Очільник Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти підкреслив, що Україна ніколи не зможе підтримувати високий рівень свого економічного та соціального розвитку, якщо буде мати такий слабкий розвиток людського капіталу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-