В НБУ пояснили, коли можна остаточно перейти до вільного руху капіталу в Україні

В НБУ пояснили, коли можна остаточно перейти до вільного руху капіталу в Україні

Укрінформ
Реалізація Плану дій BEPS підвищить прозорість операцій через низькоподаткові юрисдикції, забезпечить стабільність податкових надходжень у бюджет та створить умови для валютної лібералізації.

Про це повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці у Facebook. 

«Остаточний перехід до режиму вільного руху капіталу в Україні, як в Європі, можливий лише за умови якісного податкового контролю, запорукою якого є імплементація Плану дій BEPS. Реалізація Плану підвищить прозорість операцій через низькоподаткові юрисдикції, забезпечить стабільність податкових надходжень у бюджет та створить умови для валютної лібералізації», - зазначив директор департаменту фінансового контролінгу Національного банку Олег Стринжа.

Він також повідомив про кроки Нацбанку з поступової лібералізації валютного регулювання, які вже отримали схвалення бізнесу та громадян. Це, зокрема, лібералізація сплати дивідендів за кордон і спрощення інвестування за кордон фізичними особами. 

Директор департаменту також нагадав, що з лютого 2019 року відбудеться черговий етап валютних пом'якшень разом із введенням в дію закону про валюту і валютні операції.

«Всі ці кроки дають «зелене світло» для відпливу капіталу за кордон. Тому для переходу в режим повної свободи валютних операцій нам необхідно мати компенсатор у вигляді ефективного податкового контролю, який закриє можливості виводити прибутки, сформовані в Україні, в низькоподаткові юрисдикції», - сказав Стринжа. 

За його словами, більше 100 країн доєдналися вже до Плану дій BEPS і автоматичного обміну податковою інформацією, тож зволікання з реалізацією цього Плану в Україні шкодить лише нашій державі.

Читайте також: НБУ відкликав у банку "Фінансова ініціатива" ліцензію на валютні операції

Як повідомлялось, План дій  BEPS був розроблений Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) у 2015 році. За останні три роки 115 країн вже розпочали запровадження цього Плану у національному податковому законодавстві.

31 січня 2017 року Україна взяла на себе зобов'язання імплементувати так званий Мінімальний стандарт Плану дій BEPS. На виконання даного Плану Кабінет міністрів України спільно з Національним банком України, подали проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України з метою імплементації Плану протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування".

24 жовтня 2018 року Мінфін та НБУ оприлюднили проект цього закону, який покликаний підтримати фінансову стабільність в країні в умовах переходу до вільного руху капіталу, підвищити ефективність податкового регулювання та запровадити єдині вимоги до прозорості ведення бізнесу в Україні за міжнародними стандартами. Прийняття цього законопроекту дозволить уникнути визнання України як країни, що не співпрацює з питань оподаткування. Це, у свою чергу, розширить можливості для ведення українським бізнесом повноцінної діяльності на зовнішніх ринках, уникаючи упередженого ставлення з боку іноземних контрагентів, банків та інвесторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-