Українцям через кордон прохід вільний, а от громадянам Росії до нас – зась!

Українцям через кордон прохід вільний, а от громадянам Росії до нас – зась!

Аналітика
Укрінформ
Жодних обмежень для українців в перетині рідного державного кордону наразі нема. На відміну від громадян країни-агресора

У зв’язку з агресією Росії в Азовському морі та введенням в окремих регіонах України воєнного стану, в інтернеті та зокрема в соціальних мережах з’явилося чимало фейкових повідомлень, які спрямовані на створення поміж українців панічних настроїв. Частина з повідомлень стосується переміщення громадян України: і поїзди, мовляв, не ходитимуть, і за кордон українців не пускатимуть. Забігаючи наперед, такі повідомлення не мають під собою жодних підстав! Ще раз, наголошуємо, ж-о-д-н-и-х! Укрінформ уважно пройшовся офіційними сторінками, щоб чітко розібратися – чи справді на державний кордон разом з локальним воєнним станом прийшли й зміни в режим його перетину в обидва боки.

Посилення режиму на кордоні – хіба хочеш? Мусиш!

Одразу, як тільки було прийнято рішення про запровадження воєнного стану, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков дав доручення голові Державної прикордонної служби України Петру Цигикалу перевести підрозділи Держприкордонслужби на посилений варіант несення служби. Наслідки стали помітні вже наступного дня. Зокрема, спочатку білоруські прикордонники повідомили, що Україна на кордоні з Білоруссю “розвернула” в протилежному напрямку 47 росіян, а потім вже й українські прикордонники назвали цифру в 80 росіян, яким у пропуску до України було відмовлено. І ось 29 листопада Україна закрила в’їзд до окупованого росіянами Криму для іноземців. Якщо раніше іноземці без українського паспорту мали право перетинати адмінкордон з Кримом за наявності дозволу від Міграційної служби, то тепер, за словами начальника департаменту з питань взаємодії і зв'язків з громадськістю Держприкордонслужби Андрія Демченка, на час дії воєнного стану адміністративний кордон у окупованим Кримом зможуть перетинати лише громадяни України. "Іноземці, які до цього часу на законних підставах в'їхали до тимчасово окупованого Криму, будуть пропущені на материкову Україну через адміністративну межу", – пояснив Демченко.

Цю інформацію в коментарі Укрінформу підтвердив і начальник департаменту з питань взаємодії і зв'язків з громадськістю Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби Максим Сорока. “Наразі всі підрозділи Азово-Чорноморського регіонального управління перебувають у бойовій готовності. Здійснено посилення на всіх напрямках, особлива увага при цьому зосереджена на режимі в місцях постійної дислокації підрозділів, контрольних пунктах в’їзду-виїзду, організації безпеки громадян, які перетинають адмінмежу, здійснюються підвищені заходи контролю. Наголошую, що права та свободи громадян України обмежуватись не будуть. Всі громадяни України пропускаються через адміністративну межу згідно чинного законодавства. Додам, що на час дії воєнного стану адмінмежу з тимчасово окупованою територією АР Крим можна перетнути тільки за українськими документами. Тобто, на цей час, іноземці не зможуть їхати в напрямку півострова, навіть маючи на руках вже виданий спецдозвіл. Разом з тим, ті іноземці, які вже заїхали до Криму законним шляхом, можуть так само повернутись на материкову частину України через контрольні пункти в’їзду-виїзду. Варто відмітити, що відповідні заходи направлені винятково на посилення охорони і оборони України та у разі загострення ситуації дозволять якнайшвидше відреагувати і мобілізувати всі наявні ресурси”, – пояснив начальник прес-служби Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби.

Громадяни Російської Федерації, за словами Максима Сороки, входять до так званої групи ризику (простіше кажучи, неблагонадійних. – Ред.). “Азово-Чорноморське регіональне управління Держприкордонслужби приділяє особливу увагу особам, які входять до груп ризику. Натомість громадяни України можуть безперешкодно перетинати лінію державного кордону, звісно дотримуючись закону”, – повідомляє Сорока.

Пасажири літаків та поїздів “посилений режим” не відчують

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що у зв’язку із введенням воєнного стану у 10 областях, Україна запроваджує додаткові заходи із забезпечення охорони та оборони об’єктів інфраструктури. Зокрема, міністр доручив посилити охорону і оборону вокзалів, залізничних станцій, аеропортів, портів та інших об’єктів інфраструктури.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян
Міністр інфраструктури України Володимир Омелян

Проте принципових змін в роботі українських летовищ не передбачається. Про це 27 листопада заявила адміністрація аропорту Бориспіль. “У зв’язку із рішенням парламенту щодо введення особливого правового режиму принципових змін у роботі аеропорту не передбачається. Ми просимо пасажирів та гостей «Борисполя» зберігати спокій, уникати паніки та завчасно прибувати до аеропорту для реєстрації на рейси”, – йдеться на офіційній facebook-сторінці Міжнародного аеропорту “Бориспіль”. Схожа ситуація і з Одеським аеропортом, судячи з повідомлень на офіційній сторінці летовища у facebook – повідомляється, що в аеропорті лише посилили заходи безпеки. Екс-голова Державіаслужби Денис Антонюк пояснив, що особливих змін в роботі цивільної авіації і не мало бути – адже авіасполучення з країною-агресором вже давно припинене.

За словами міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, Укрзалізниця також переведена на особливий режим роботи. "Такий режим передбачає забезпечення пропускної спроможності залізничної мережі та відповідного рухомого складу для потреб оборони в основних напрямках, визначених Генеральним штабом Збройних сил України. Пріоритетність при призначенні поїздів буде визначатися необхідністю здійснення перевезень в умовах воєнного періоду, за рішеннями військового командування", – додав міністр.

Іншими словами, змін в графіку руху поїздів теж поки що не передбачається, і якщо будуть, то лише у випадку вторгнення Росії на сухопутну частину України. Наразі країна живе в звичному режимі. Жодних обмежень для українців при перетині кордону – немає. Безвіз – працює. Єдині незручності – для іноземців, які, сподіваємось, враховуючи те, в якому стані перебуває Україна, поставляться до цих обмежень з розумінням.

Микола Романюк. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-