Передвоєнний стан: жодних натяків про паніку

Передвоєнний стан: жодних натяків про паніку

Аналітика
Укрінформ
У адекватних громадян істерика відсутня. Вони просто отримали чергове підтвердження, що війна продовжується, а ворог — підла мерзота

За майже п’ять років війни більшість громадян України “подорослішала” — вони вже не панікують від новин, до яких вже давно морально готові. “Я спокійний як ніколи. Я не панікую та не впадаю у ступор. Не біжу до банкомату за готівкою. Не здаю валюту. Не скуповую валюту. Я готовий чистити зброю, копати окопи, будувати укріплення. Я до всього готовий!” - це коментарі найбільш притомної частини суспільства. Тієї, яка уся ці роки небезуспішно несе на своїх плечах ношу боротьби з агресором. Цей короткий маніфест ми зі свого боку адресуємо тим, хто все ж нервує в очікуванні найгіршого. І спеціально оглянули основні найчутливіші сфери суспільного життя на предмет негативних реакцій. Ажіотажу не спостерігається, хіба що трохи нервують міжнародні інвестори. Але вони знають, що ми воюємо вже п’ятий рік. І бачать, що ми навчились воювати. І розуміють, що деякі дії, які розгортаються у всіх на очах є результатом рішень, що часто йдуть під грифом "цілком таємно". Всюди є причинно-наслідковий зв'язок, який нам, українцям, не завжди видно з тих інформаційних “окопів”, в які ми самі себе заганяємо.

Нацбанк: гроші люблять гарантований спокій

Глава Національного банку України Яків Смолій заявив, що введення воєнного стану не відіб'ється на банківській системі України. "Рішення, які будуть ухвалені, жодним чином не вплинуть на роботу банківської системи. Банківські відділення та офіси працюватимуть у звичайному режимі", - сказав Смолій на засіданні РНБО в ніч з неділі на понеділок.

“Національний банк не бачить ризиків для безперебійної роботи банківського сектора в разі запровадження воєнного стану. Ліквідність банківського сектора становить близько 75 млрд грн, що є достатнім для його належного і безперебійного функціонування. Відтак, Національний банк не має підстав для запровадження адміністративних заходів на грошово-кредитному та валютному ринках”, - зазначили в Ощадбанку. Прес-служба найбільшої державної фінустанови заявила, що банк працює в звичайному режимі в усіх напрямках діяльності. І у разі введення воєнного стану Ощадбанк готовий, як і раніше, забезпечувати безперебійне проведення платежів, інкасацію та поповнення банкоматної і термінальної мереж.

Звісно, воєнне положення буде психологічно давити на курс, і основне зараз для Нацбанку та уряду — не допустити спекулятивного ажіотажу з валютою на міжбанку та на готівковому ринку. Наразі цей фактор найбільш небезпечний для гривні і регулятор має демонструвати, що ситуація під повним контролем. І не тільки вустами очільників, але і при необхідності активними інтервенціями на міжбанку, у разі, якщо там намітяться відверті спекулянти. В понеділок 26 листопада попит на долар дещо перевищував пропозицію на міжбанку (69 заявок на покупку долара і 46 на продаж), тому на готівковому валютному ринку американська валюта подорожчала на 39 копійок в покупці і на 55 копійок в продажу. Це немало, але не катастрофічний обвал. Курс євро виріс на 36 копійок в покупці і на 17 копійок в продажу. Однак, черг до обмінників не спостерігалося.

Цікаво, що "Опитування про системні ризики фінансового сектору", проведене Національним банком напередодні подій в Азовському морі показало, що оцінки стійкості фінансового сектору до негативних шоків значно покращилися: 69% опитаних назвали її середньою (52% у травні 2018), а 12% оцінили рівень стійкості як високий (0% у травні). І це на фоні постійної військової загрози і агресії.

Мобільний зв’язок: залишаємося в ефірі

Мобільні оператори "Київстар", "Vodafone Україна" і lifecell теж готові до роботи в умовах воєнного стану. "Мережа мобільного та фіксованого зв'язку "Київстар" працює в звичайному режимі, і у абонентів немає приводу для занепокоєння. Якщо будуть якісь зміни в порядок і умови надання послуг, ми оперативно повідомимо про це абонентам", - заявили в прес-службі "Київстару".

У прес-службі lifecell відзначили, що згідно із законодавством, обов'язком операторів є забезпечення повної готовності своїх мереж до роботи в умовах воєнного стану.

"Lifecell готовий забезпечити роботу своєї мережі в умовах надзвичайного або воєнного стану, в тому числі, і можливість оповіщення абонентів. Однак точно сказати про те, що зміниться в роботі компанії і як це відіб'ється на абонентах, можна буде тільки після схвалення указу президента Верховною Радою", - заявили в прес-службі lifecell.

Перебоїв в роботі мережі в понеділок не спостерігалося.

МВФ: міжнародна допомога була, є і буде

У Міжнародному валютному фонді не бачать причин для призупинення співпраці з Україною у випадку впровадження воєнного стану у нашій країні. Про це повідомила прес-служба київського офісу МВФ у коментарі ЗМІ. У МВФ зазначили, що фонд вже співпрацював з низкою країн, на території яких розгорталися військові конфлікти різної активності. Для фонду важливо, щоб в країні існував план реформ і щоб дії влади сприяли його реалізації.

Чотири роки тому, коли також підіймалося питання запровадження воєнного стану (ВС), глава представництва МВФ в Україні Жером Ваше в інтерв'ю "Європейській правді" вже тоді пояснював, що у МВФ немає формальних юридичних заборон, що перешкоджають продовженню співпраці в подібних умовах. “Ми вже співпрацювали з рядом країн, на території яких розгорталися військові конфлікти різної активності. Для нас важливо, щоб у країни був план реформ і щоб дії влади сприяли його реалізації. У разі прогресу в цьому напрямку ми завжди готові обговорювати нашу подальшу співпрацю”, - сказав фінансист. Скоріше за все, нинішня ситуація із можливим запровадженням ВС, не виходить за рамки озвученої раніше позиції.

В усякому разі, є приклад Хорватії, яку МВФ продовжував кредитувати в період війни з Сербією в 1991-1995 рр.

Фінансові біржі, звісно, відреагували на російський напад в Азовському морі падінням українських цінних паперів. Наприклад, акції Ferrexpo на Лондонській фондовій біржі (LSE) за перші 20 хвилин торгів у понеділок упали на 2,14%. Курс акцій Миронівського хлібопродукту також знизився з відкриття на 0,94%. На Варшавській фондовій біржі у понеділок акції Кернел просіли на 1,44%. Котирування єврооблігацій України у понеділок вранці різко знизилися у ціні на 1,1—1,5%. Це не катастрофічне падіння, хоча і досить серйозне, але для фінансових ринків реакція на подібні новини природна — зазвичай за кілька днів, показники повертаються до докризових рівнів і коливання припиняються.

Соціальні виплати на особливому контролі

Введення в Україні воєнного стану через інцидент в Азовському морі море не вплине на виплату пенсій, заробітних плат та соціальних платежів. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр-міністр соціальної політики Павло Розенко. “З огляду на стабільну і прогнозовану фінансово-економічну ситуацію в країні, всі соціальні платежі, допомоги, пенсії, зарплати та інші виплати будуть здійснюватися вчасно, в повному обсязі і без будь-яких обмежень ", - заявив Розенко. Він зазначив, що уряд не допустить ніяких збоїв в системі соціальних виплат українцям.

І на завершення нашого короткого огляду “Пам’ятка істерички”, що склав відомий телеведучий Віталій Гайдукевич.

Він дуже доступно нагадує усім, чому не треба бігти знімати готівку, депозити, купувати бензин, долари, сухарі (все це нікуди не дінеться). А от холодної голови усім не завадить.

Оксана Поліщук. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-