Порошенко про українізацію: Ми рішучо обрубуємо щупальця

Порошенко про українізацію: Ми рішучо обрубуємо щупальця "руского міра"

Укрінформ
Українізація відбувається попри намагання Росії завадити українцям іти власним шляхом.

Про це Президент Петро Порошенко сказав під час відкриття ХІ Світового конгресу українців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Патріоти сподівалися, що нас чекає швидка українізація. Проте щупальця «руского міра» виявилися міцнішими, ніж ми сподівалися. Але ми їх рішучо обрубуємо. Українська мова звучить усе впевненіше на радіо. Загальнонаціональні радіостанції перевиконують квоти, встановлені законом, україномовні пісні заповнюють 55% ефірного часу. Це при тому, що в 2013 році їхня частка становила, не повірите, лише 5%", – сказав глава держави.

Він також наголосив, що спеціальним законом захистили українську мову на телебаченні. Поширюється її простір в інформаційному мовленні, на ток-шоу. З’являється все більше україномовних серіалів. "А раніше українських серіалів просто не було", – зауважив Президент.

За його словами, завдяки збільшенню державної підтримки отримала позитивний поштовх для розвитку українська кіногалузь. "Головна новина – в Україні з’явилося національне кіно, яке збирає повні зали кінотеатрів", – підкреслив Порошенко.

Він закликав співвітчизників за кордоном дивитися українські фільми та рекомендувати їх своїм друзям.

"А ще зайдіть до книгарні – ви побачите небачену кількість українських книжок", – сказав глава держави.

Читайте також: Червак розповів, як "рускій мір" тулять у кулінарні книги

Причому, зазначив він, представлена література всіх жанрів, від нон-фікшн до детективів, а кожен "Книжковий Арсенал" чи Львівський форум видавців представляє і відомих авторів, і дебютантів.

"Українці почали читати свою книжку", – констатував Президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-