В Києві презентували спогади про Майдан, видані до 5-річчя Революції Гідності

В Києві презентували спогади про Майдан, видані до 5-річчя Революції Гідності

Укрінформ
До п'ятиріччя Революції Гідності у Києві презентували збірник спогадів «Майдан від першої особи. Регіональний вимір».

Видання підготовлено за проектов Українського інституту національної пам'яті «Майдан: усна історія», котрий виник у 2014 році з метою збору усних свідчень очевидців та учасників Революції Гідності, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наше завдання, зокрема проекту «Майдан. Усна історія», який реалізується Українським інститутом національної пам'яті вже п'ятий рік поспіль, – зібрати джерельну базу, зібрати архів усної історії, щоб кожен охочий і зацікавлений міг звернутися до цих джерел, прочитати, згадати і зробити певні висновки для себе», – зазначила координатор регіональних записів проекту Тетяна Привалко.

Вона зауважила, що серія друкованих видань «Майдан від першої особи» на основі записаних спогадів була започаткована у 2015 році. Тоді ж вийшов перший випуск «45 історій Революції Гідності», присвячений столичним подіям, а другий, «Мистецтво на барикадах», побічив світ у 2016-му.

Третій випуск – «Майдан від першої особи. Регіональний вимір» – складається із двох частин. Як розповіла журналістам координатор проекту «Майдан. Усна історія» Тетяна Ковтунович, до видання «Майдан від першої особи. Регіональний вимір» включено загалом 250 історій: 120 історій очевидців вміщено у першому випуску та 130 історій із 13 областей — у другому. Але у виданні представлені не лише історії очевидців подій Майдану, а й фотографії, документи, тощо.

За словами Ковтунович, найближчим часом планується провести презентацію видання у чотирьох великих містах: цього тижня — у Херсоні й Харкові, згодом — у Чернівцях та Черкасах.

Вона зазначила, що цим виданням планується завершити видавничі проекти, проте тему Революції Гідності в Українському інституті пам'яті не полишатимуть. «Далі буде архів усної історії, який міститиме понад 1200 спогадів, які вже записані... А щодо Майдану великий обсяг інформації збрано, і тепер його треба упорядкувати і відкрити доступ для широкого загалу. У планах створити сайт, інтернет-портал», – розповіла Ковтунович.

Читайте також: Керівники держави вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

На презентації також бути присутні упорядники видання, інтерв'юери, очевидці подій Революції Гідності.

Як повідомлялося, 21 листопада Україна відзначає День Гідності і Свободи. Його встановлено на честь початку двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-