2% безвідповідальності: хто насправді винен у відсутності тепла в Смілі?

2% безвідповідальності: хто насправді винен у відсутності тепла в Смілі?

Аналітика
Укрінформ
У 2% тепловиків України винними в зриві опалювального сезону виявилися всі, крім них самих. А гроші за призначенням платити не намагалися?

Палаючі шини біля місцевих газових контор, блокування доріг та надзвичайне примусове зривання пломб на вентилях холодних газових котелень - опалювальний сезон-2018 декому запам’ятається бурхливим початком. Але якщо хтось вбачає в цьому тотальну “зраду”, то мусимо розчарувати. Із 1150 постачальників тепла різних форм власності в Україні цього року лише у 22 підприємств, за даними Нафтогазу, виникли проблеми з постачанням газу напередодні опалювального сезону. Тобто менше 2% усіх виробників тепла не спромоглися вчасно отримати так звану номінацію Нафтогазу - договір на постачання газу за спеціальними умовами і пільговою ціною для генерації тепла для населення — 8500 грн/тис. куб. Горе-тепловики не виконали головну умову — розрахунок за попередній період за використаний газ мав складати не менше 90%. Чомусь у більшості комунальників з цим показником проблем не виникло. Мабуть тому, що гроші не розкрадали...

Комусь спеціальні обов’язки, а комусь кара божа

На сьогодні 1146 теплопостачальних підприємств купують газ у НАК «Нафтогаз України» на пільгових умовах. “Разом з цим, Нафтогаз зараз не має можливості надати номінації на газ 22 теплопостачальним підприємствам, у тому числі, 12 великим, з дев‘яти регіонів. Головна причина – недотримання тепловиробниками вимог постанови Кабінету міністрів №867 «Про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу» від 19 жовтня 2018 року. Ключові проблемні ситуації з тепловиробниками сталися у Кривому Розі Дніпропетровської області, Смілі Черкаської області, Сєверодонецьку та Первомайську Донецької та Шепетівці Хмельницької області та інших містах і містечках. Тепловики, які забезпечують мешканців зазначених регіонів теплом та гарячою водою, накопичили значну заборгованість, не виконують графіки її погашення або у попередньому періоді розрахувались з Нафтогазом менш ніж за 90% використаного газу. Поки ці підприємства не виконають усі вимоги законодавства, Нафтогаз не може надавати їм номінації на газ на пільгових умовах, визначених Кабінетом Міністрів”, - повідомила компанія у відповідь на закиди від окремих політиків про “газову блокаду”.

Іншими словами, хочете газу за пільговими цінами — спочатку розплатіться за попередньо спожиті обсяги палива. А ні, то йдіть на відкритий ринок і купуйте там, скільки завгодно за ринковими цінами - ніхто вас у цьому не обмежує.

Але ж ні! Комунальникам та й місцевим чиновникам така “радість” не вигідна — як пояснити своїм споживачам, що їм доведеться платити за комунальні більше, ніж в інших містах, та ще й звітувати, куди поділися гроші, сплачені за тепло раніше? За таке ж можуть і з кабінетів винести. Тому й починають шантажувати відключенням опалення. Певно, з розрахунку на те, що озлоблені люди не будуть розбиратися у тому, хто винен у відсутності тепла, і своїми протестами заставлять уряд дати “пільговий” газ.

А тепер давайте поглянемо детально, що відбувається.

Гроші за газ були, але їх вже нема

12 листопада у місті Сміла запровадили надзвичайний стан через відсутність опалення в усьому 80-тисячному місті. Довелося навіть втрутитися особисто президенту, який фактично примусив під свою відповідальність запустити котельні. Як з’ясувалося, кілька років поспіль постачанням тепла в м. Сміла Черкаської області займалося приватне підприємство “СмілаЕнергоІнвест”, яке успішно збирало гроші зі споживачів, але до Нафтогазу ці гроші чомусь не завжди надходили. Підприємство постійно потрапляло під слідство та судові позови, і накопичивши 85 млн грн борг (це майже половина всього міського бюджету!) врешті решт позбулося права на обслуговування міста. Тепер цей борг згідно ст. 22 закону “Про теплопостачання” має сплатити нова комунальна компанія Черкаситеплокомуненерго. Але виникли суперечки — Нафтогаз вимагає, перш ніж отримати “пільговий” газ, нові комунальники мають стати правонаступниками боргів та домовитися про їх реструктуризацію. Мер Сміли Олексій Цибко і міськрада проти цього (ситуація аналогічна тій, що була влітку в столиці з боргами “Київенерго”).

Сергій Перелома, перший заступник голови правління Нафтогазу // Фото: Анастасія Сироткіна
Сергій Перелома, перший заступник голови правління Нафтогазу // Фото: Анастасія Сироткіна

Сергій Перелома, перший заступник голови правління Нафтогаз стверджує, що загалом питання правонаступництва боргів не виникає. І це звичайна історія, коли котельні і теплоцентралі переходять з балансу одного підприємства на баланс іншого. За його даними, до початку опалювального сезону цього року 150 постачальників тепла в Україні підійшли з такою ситуацією зміни власників, але тільки в Смілі її довели до критичної межі. І вважає, що місцева влада повністю несе відповідальність за роботу власних комунальників.

За словами глави фракції БПП у Верховній Раді Артура Герасимова, у місцевої влади не знайшлося 8 млн гривень на запуск опалення, при цьому вона витратила 10 млн собі на премії. На сьогодні у ВР зареєстрована постанова про оголошення перевиборів мера в Смілі, а за фактом неподання тепла в місті Сміла, уже відкрито кримінальне провадження за ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

А найбідніший той, у кого газу... найбільше

Співробітники управління Нацполіції у Дніпропетровській області також відкрили кримінальну справу щодо несвоєчасної подачі тепла у будинки жителів Кривого Рогу. Повідомляється, що поліція буде розслідувати як службову недбалість дії службових осіб, які не прийняли рішення про подачу газу до котелень міста. 12 листопада жителі Кривого Рогу принесли і підпалили шини під управлінням "Криворіжгазу", вимагаючи включити опалення. У Кривому Розі теплопостачання міста здійснюють дві компанії – КП "Криворіжтепломережа" і "Криворізька теплоцентраль" – кожна охоплює приблизно по 50% міста.

Перед входом до центрального офісу «Криворіжгаз» запалили шини (12 листопада 2018 року) // Фото: Радіо Свобода
Перед входом до центрального офісу «Криворіжгаз» запалили шини (12 листопада 2018 року) // Фото: Радіо Свобода

"Криворіжтепломережа" підписала договори і отримала газ для теплопостачання. А "Криворізька теплоцентраль" не має договору, але має мільярдний борг. "Нафтогаз" звинуватив підконтрольний Дмитру Фірташу облгаз у зриві опалювального сезону в Кривому Розі і порадив криворізькій теплоцентралі купити газ на ринку на довільних умовах, якщо її власник не хоче чи не може працювати з Нафтогазом на пільгових. "До речі, пан Фірташ має достатньо газу, щоб не перекривати постачання. Як мінімум, він забезпечує сировиною Сумихімпром, але з якоїсь причини не бажає допомогти жителям Кривого Рогу. І це саме його облгаз перекрив подачу газу", - підкреслили у "Нафтогазі".

Купували дешево, як для людей, а продавали дорого, як для себе

Власники Новояворівської та Новороздільської теплоелектроцентралей (Львівська обл.) продовжують перешкоджати запуску опалювального сезону. Про це йдеться в заяві Національного агентства з розшуку та менеджменту активів. За інформацією Нацагентства, представники власників ТЕЦ продовжують організовувати перешкоди з відновлення постачання тепла і гарячої води мешканцям Нового Роздолу та Новояворівська, в тому числі не повертаючи демонтоване устаткування.

Як повідомлялося раніше, НАБУ затримало у Львові чотирьох посадових осіб ТОВ "Енергія-Новий Розділ", ТОВ "Енергія-Новояворівськ" та ТОВ "Енергія" за підозрою в заволодінні понад 300 млн куб м природного газу НАК "Нафтогаз України" на суму понад 1,4 млрд грн. Підприємства-власники Новояворівської і Новороздільської ТЕЦ в 2013-2015 роках купували природний газ у НАК "Нафтогаз України" для виробництва теплової енергії населенню. Однак підприємства купили понад 300 млн куб. м газу за пільговою ціною, не плануючи використовувати його для потреб населення, вважають слідчі.

Кінцевими бенефіціарами всіх трьох компаній є народні депутати брати Ярослав і Богдан Дубневичі. При цьому декларації Богдана та Ярослава Дубневичів у 2016 році шокували українців значними сумами готівкових коштів та величезною кількістю нерухомого майна.

Цілющі реформи безболісними не бувають

З огляду на останні події Кабмін вирішив пом’якшити вимоги для постачання газу на умовах прав спеціальних обов’язків. За новими правилами, щоб отримати номінації на газ, рівень розрахунку тепловика за попередній період знижено з 1 грудня 90% до 78%, а для тепловиків, які знаходять під управлінням ФДМУ, – з 16 листопада до 60%. При цьому віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко наголосив на необхідності прийняття закону щодо державного нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування.

Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр України
Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр України

“Людям треба говорити чесно і відверто, що в них нема тепла тому, що відповідальні керівники міст невчасно встали, невчасно прокинулися і, вчасно отримавши кошти, не зробили того, що від них вимагалося – вчасно забезпечити опалення. Тому я вкотре закликаю до відповідальності на місцевому рівні. Хочу запевнити, що ті кримінальні провадження, які були відкриті, будуть доведені до суду як стосовно безвідповідальності керівництва місцевого самоврядування, так і щодо розкрадання коштів на шляху до їх залучення у теплоенергетику”, – наголосив Геннадій Зубко.

Отже, за чотири роки впровадження в Україні реформи енергоринку (зокрема, і реформи ринку газу, що розпочалася 2015 року з прийняттям Закону “Про ринок природнього газу”) та децентралізації, як ми бачимо, поступово “повилазили” схеми розкрадання ресурсів та зловживання владою на місцях. І це при тому, що обидві реформи ще у розпалі.

Марина Нечипоренко. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-