Перед екстрадицією перевірятимуть, чи воювала людина на Донбасі — Луценко

Перед екстрадицією перевірятимуть, чи воювала людина на Донбасі — Луценко

Укрінформ
Генеральний прокурор України Юрій Луценко цього тижня планує підписати наказ, згідно з яким одним із питань передекстрадиційної перевірки буде участь людини у бойових діях на Донбасі на боці України.

Про це заявив генпрокурор під час брифінгу в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для того, щоб іще раз підкреслити неможливість видачі будь-кого, хто воював на українському боці в ході протистояння російській агресії, моїм наказом на цьому тижні буде введено до питань передекстрадиційної перевірки обов'язкове питання, чи брав він участь у військових діях. Тоді це нарешті зніме всі питання», — пояснив Луценко.

Водночас він повідомив, що до службової перевірки генеральної інспекції у справі екстрадиції громадянина РФ Тимура Тумгоєва були залучені троє активістів, яких запропонували «люди, пов'язані із Тумгоєвим», проте одного з них Нацполіція затримала за підозрою у вчиненні розбійного нападу.

«Відразу скажу: це затримання жодним чином не пов'язане з предметом розгляду генінспекції, бо ця людина підозрюється в розбійному нападі, і краплі його крові були знайдені у пограбованому приміщенні, і ДНК це підтвердило. Я з цього не роблю особливого нюансу, просто говорю про те, що залишилося лише двоє громадських активістів. Вони будуть ознайомлені з матеріалами інспекції, вони знали всі матеріали на старті, а тепер їм покажуть висновок», — уточнив Луценко.

Від додав, що, згідно з цим висновком, жодна посадова особа МВС, СБУ, ГПУ не була повідомлена про ймовірну участь Тумгоєва у воєнних діях.

«Ба більше, жодних підтверджень, окрім заяв від двох добровольців про те, що він там був декілька днів у минулому та цьому році, ми не здобули. А жодних документальних підтверджень його перебування там також не знайдено», — зазначив генпрокурор.

Читайте також: ГПУ порушила справу за фактом екстрадиції в Росію Тумгоєва

Як повідомляв Укрінформ, Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом екстрадиції до Російської Федерації Тимура Тумгоєва.

13 вересня прес-секретар Генеральної прокуратури Андрій Лисенко заявив, що Україна екстрадувала до Росії громадянина Російської Федерації Тимура Тумгоєва з дотриманням вимог чинного національного законодавства та міжнародних договорів.

У Росії Тумгоєва обвинувачують у тому, що він брав участь у бойових діях у Сирії у складі одного з формувань угруповання "Ісламська держава".

17 вересня поточного року кількасот активістів зібралися під будівлею Генеральної прокуратури на акцію протесту проти екстрадиції до Росії етнічного інгуша Тимура Тумгоєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-