Зовнішня розвідка допомогла запобігти кібератаці на держоргани

Зовнішня розвідка допомогла запобігти кібератаці на держоргани

Укрінформ
Спеціалізованим структурним підрозділом Державного центру кіберзахисту України CERT-UA спільно зі Службою зовнішньої розвідки виявлено шкідливе програмне забезпечення на комп’ютерах державних органів України, що могло бути підготовчим етапом для проведення кібератаки.

Про це повідомляє CERT-UA на своєму офіційному сайті.

“CERT-UA спільно зі Службою зовнішньої розвідки України виявлено нові модифікації шкідливого програмного забезпечення типу Pterodo на комп’ютерах державних органів України, які ймовірно є підготовчим етапом для проведення кібератаки. Даний вірус збирає дані про систему, регулярно відправляє їх на командно-контрольні сервери та очікує подальших команд”, - сказано в інформації CERT-UA

Фахівці з кібербезпеки також зазначають, що основною відмінністю однієї з модифікацій від попередніх версій є можливість інфікування системи через флеш-накопичувачі та інші змінні носії інформації, а також інфікування флеш-накопичувачів, що підключаються до враженої машини для подальшого розповсюдження.

Тіло вірусу всіх версій надсилає інформацію про систему, самооновлюється та при наявності завантажує компоненти.

Крім того, одна з версій активується лише на системах із локалізацією мов пострадянських держав, як-от: українська, білоруська, російська, вірменська, азербайджанська, узбецька, татарська та інші, - що ускладнює аналіз вірусу популярними автоматичними системами аналізу шкідливого програмного забезпечення.

Читайте також: ПА НАТО готує нову відповідь на гібридну агресію Росії – Фріз

«Почерк» шкідливого програмного забезпечення є характерним для цілеспрямованих APT-атак (загроз інформаційній безпеці) і може свідчити про підготовку до цілеспрямованої кібератаки на комп’ютерні системи України. Вірус встановлює прихований доступ до комп’ютерних систем із метою використання або контролю в майбутньому, що може спричинити витік інформації, блокування роботи, шифрування даних та інші зловмисні дії.

Фахівці з кібербезпеки називають головні контрзаходи для видалення вірусу:

- просканувати антивірусом;

- перевірити директорії на наявність файлів. При виявлені файлів - видаліть їх;

- перевірити планувальник завдань на наявність вищевказаних записів – видаліть їх.

Для того, щоби попередити можливу загрозу, фахівці з кібербезпеки рекомендують забезпечити заборону відкриття вкладень у підозрілих повідомленнях (у листах від адресантів, щодо яких виникають сумніви; а також у повідомленнях з нестандартним текстом, що спонукають до переходу на підозрілі посилання або до відкриття підозрілих файлів; відключити автозапуск змінних носіїв інформації (флеш-накопичувачів) та перевіряти їх антивірусом при підключенні; бути пильними при будь-яких нестандартних ситуаціях, як-от відображення повідомлення операційною системою про неможливість відкриття файлу, необхідність установки програмного забезпечення, запит на дозвіл виконання операції; перевірити виключення макросів в редакторі Microsoft Office Word; використовувати антивірус з оновленими базами сигнатур та ліцензійну, оновлену операційну систему та програмне забезпечення; регулярно здійснювати резервне копіювання важливих файлів, оновлювати паролі доступу до важливих систем і сканувати системи антивірусом.

CERT-UA - Команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України (англ. Computer Emergency Response Team of Ukraine, CERT-UA) — спеціалізований структурний підрозділ Державного центру кіберзахисту та протидії кіберзагрозам Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, заснований у 2007 році. Метою діяльності CERT-UA є забезпечення захисту державних інформаційних ресурсів та інформаційних і телекомунікаційних систем від несанкціонованого доступу, неправомірного використання, а також порушень їх конфіденційності, цілісності та доступності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-