Євстратій Зоря: Заборона Польської церкви молитися з УПЦ КП та УАПЦ - це казуїстика

Євстратій Зоря: Заборона Польської церкви молитися з УПЦ КП та УАПЦ - це казуїстика

Укрінформ
Речник УПЦ КП архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) прокоментував рішення Собору Єпископів Польської Автокефальної Православної Церкви про заборону “молитовних контактів” з представниками УПЦ КП та УАПЦ.

Свій коментар він написав на сторінці у Facebook.

"Раджу читати першоджерело. Текст рішення виписаний у такий спосіб, що дозволяє різні тлумачення - і мені здається, що це не є випадковість", - зазначив архієпископ.

Євстратій Зоря розкритикував заклик Собору прийняти рішення "про скликання зібрання глав Помісних Церков для спокійного, в дусі євангельському, Передання і канонів вирішення українського питання".

Він наголосив, що єдиним, хто має таке право, є Вселенський Патріарх, і питання надання українській церкві автокефалії - уже вирішене.

"Синакс може бути зібраний тоді, коли буде нова реалія - визнана і проголошена Томосом автокефальна Помісна Православна Українська Церква. І Предстоятель цієї Церкви буде повноправним учасником Синаксу. От тоді, вже з участю Української Церкви, і має вирішуватися питання - але на мою думку це буде питання, як Московський Патріархат повернути до єдності з Вселенським Православ‘ям!" - підкреслив Зоря.

За його словами, в тексті немає ані слова про рішення Вселенського Патріархату надати Томос українській церкві.

Архієпископ назвав пункт про заборону входити в літургійно-молитовні контакти з духовними "так званого Київського Патріархату" і "так званої Автокефальної Церкви", "які в минулих діях учинили багато зла" просто "зразком казуїстики". 

Зоря підсумував: "По формі польське рішення може бути витлумачене в різний спосіб - і очевидно, що таким був задум його авторів, - але по суті воно не є перешкодою для Вселенського Патріархату надалі реалізовувати вже прийняте ним рішення про автокефалію для України. Також єпископи ПАПЦ формально навіть не згадують про рішення Вселенського Патріархату - не підтримують їх, але і не осуджують. А формула, обрана для "заборони на літургійні контакти з кліриками" є багатозначною і спеціально виписаною так, щоби в скорому часі вона втратила актуальність".

Читайте також: Польська православна церква заборонила молитися спільно з УПЦ КП та УАПЦ

Як повідомляв Укрінформ, Польська автокефальна православна церква (ПАПЦ) 15 листопада заборонила духовенству своєї церкви “молитовні контакти” з представниками УПЦ КП та УАПЦ.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-