Митрополит УПЦ МП Симеон: З нами, чи без нас помісна церква в Україні буде створена

Митрополит УПЦ МП Симеон: З нами, чи без нас помісна церква в Україні буде створена

Укрінформ
Митрополит Вінницький і Барський Симеон - єдиний із 83 учасників Собору УПЦ Московського патріархату, який не підписав постанову Собору - переконаний, що помісна православна церква в Україні буде створена.

Про це він сказав у коментарі Укрінформу.

"Я ніколи раніше не приховував, що є прихильником автокефалії, але, як і більшість наших архієреїв, очікував, що ми отримаємо її від Російської православної церкви. Цей шлях ми мали на увазі, коли говорили про отримання автокефалії канонічним шляхом. Але останні рішення, які приймаються у Московській патріархії, та риторика, яка звучить від нашого керівництва з Москви, не дає підстав чекати такої автокефалії. А процеси, які відбуваються сьогодні всередині Української православної церкви і, зокрема, прийняття 13 листопада постанови архієрейського Собору – це, на мою думку, ще одна спроба загальмувати процес надання автокефалії і створення помісної православної церкви в Україні. З нами чи без нас – вона буде створена, і мені прикро, що ми добровільно виводимо себе з цього процесу, хоча могли б, як найбільша православна церква в Україні, яка налічує 12 тисяч парафій, очолити цей процес і навіть диктувати свої умови" - наголосив він.

Відповідаючи на запитання, яким він бачить подальший перебіг подій навколо створення єдиної помісної церкви в Україні у найближчій перспективі, митрополит Симеон зазначив, що поки ніхто точно не називає дату Об’єднавчого собору. "Але знаю, що до того часу Президент має намір зустрітися по можливості з усіма нашими архієреями і відповісти на ті запитання, які торкаються процесів надання автокефалії та створення в Україні помісної православної церкви. Це своє бажання Президент озвучив під час зустрічі з нами, трьома архієреями, які 13 листопада приїхали в Український дім. Це була корисна зустріч і дуже щира розмова. Я шкодою, що у ній не брали участь усі наші владики, адже як і ми, вони мали би змогу отримати відповіді на багато дуже важливих і гострих запитань, які дійсно хвилюють і нас, і нашу паству", - наголосив владика.

Він також висловив упевненість, що "Президент цієї зустрічі щиро чекав і сподівався на плідне спілкування з архієреями".

Читайте також: Варфоломій про надання автокефалії УПЦ: Втручаємося, бо це наш обов'язок

Як повідомляв Укрінформ, 11 жовтня синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Водночас РПЦ у зв'язку з рішенням Вселенського патріархату про надання автокефалії Українській церкві заявила про розірвання зв'язків з Константинополем.

13 листопада Собор єпископів УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі ухвалив рішення про неможливість долучення єпископату, духовенства та мирян до процесів надання Томосу про автокефалію української церкви. Крім того, Собор засудив рішення Священного синоду Константинопольського патріархату від 11 жовтня щодо встановлення юрисдикції Константинопольського патріархату на території України та заявив про припинення з ним євхаристійного спілкування. При цьому в УПЦ МП назвали рішення Синоду Константинопольського патріархату від 11 жовтня 2018 року стосовно українського церковного питання "недійсними та такими, що не має жодної канонічної сили".

За даними ЗМІ, митрополит Вінницький і Барський Симеон був єдиним із 83 учасників Собору УПЦ МП, який не підписав ухвалену постанову. 

Крім того, через проведення Собору в Києво-Печерській лаврі була зірвана зустріч Президента України Петра Порошенка з ієрархами УПЦ МП в Українському домі. Священнослужителі пояснили свій демарш небажанням зустрічатися з главою держави на нецерковній території. Згодом стало відомо, що зустріч із Порошенком все ж відбулася, і на ній були присутні три ієрархи Московського патріархату - митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко), архієпископ Новокаховський і Генічеський Філарет і, власне, митрополит Вінницький і Барський Симеон.

Повну версію інтерв'ю з митрополитом Симеоном читайте невдовзі на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-