На Банковій заявили, що Порошенко готовий до діалогу з УПЦ МП

На Банковій заявили, що Порошенко готовий до діалогу з УПЦ МП

Укрінформ
Президент Петро Порошенко готовий до діалогу із Українською православною церквою Московського патріархату.

Про це ідеться у заяві прес-служби Адміністрації Президента, яка є в розпорядженні Укрінформу.

"Президент України готовий до діалогу. Двері "Українського дому" залишаються відкритими", - зазначається в повідомленні.

В АП наголосили, що кілька тижнів тому глава держави ініціював зустріч з усіма архієреями УПЦ (МП), запросивши їх до "Українського дому", аби вони із перших уст почули інформацію про його перемовини із Вселенським Патріархом, про угоду між Україною та Константинопольським Патріархатом і про готовність Вселенського Престолу сприяти проведенню об’єднавчого Собору.

Читайте також: Зоря розповів, як керівництво УПЦ МП від зустрічі з Порошенком "відбрикувалося"

Проте, зазначають в АП, велика частина архієреїв УПЦ (МП) почала шукати пояснення, щоб не прийти на зустріч: "мовляв, місце не підходить".

"Ані мова ультимативних вимог, ані проведення засідання Синоду за сценарієм, вірогідно, надісланим із Москви, не здатні зірвати процес створення Української помісної православної церкви. Цей процес підтримує абсолютна більшість громадян нашої держави. Тому іти проти волі власного народу – це очевидно шлях у нікуди", - підкреслили в АП.

Раніше у вівторок, 13 листопада, Собор єпископів УПЦ МП ухвалив рішення про неможливість долучення єпископату, духовенства та мирян до процесів надання Томосу про автокефалію української церкви.

Крім того, Собор засудив рішення Священного синоду Константинопольського патріархату від 11 жовтня щодо встановлення юрисдикції Константинопольського патріархату на території України та припиняє з ним євхаристійне спілкування.

Читайте також: УПЦ МП відмовилася від участі у створенні автокефальної церкви - рішення Собору

При цьому в УПЦ МП назвали рішення Синоду Константинопольського патріархату від 11 жовтня 2018 року стосовно українського церковного питання "недійсними та такими, що не мають жодної канонічної сили".

Собор єпископів УПЦ МП також виступає проти зміни назви церкви на законодавчому рівні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-