РПЦ активно протидіє Томосу, бо це підриває їхнє уявлення про світоустрій - науковець

РПЦ активно протидіє Томосу, бо це підриває їхнє уявлення про світоустрій - науковець

Укрінформ
Кремль і Російська православна церква активно протидіють процесу створення автокефальної церкви в Україні, бо це підриває бачення росіянами світоустрою як тисячолітньої імперії з міфічними "правами" на православ'я.

Про це заявив перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень кандидат історичних наук Василь Яблонський на засіданні круглого столу в Укрінформі.

"Україна увійшла у процес створення автокефальної церкви і отримання Томосу. Зрозуміло, що наслідки цього процесу є досить відчутними не лише для України, не лише для Константинополя, але насамперед вони є відчутними для Росії, оскільки вони підривають основи теперішнього світоустрою чи бачення росіянами світоустрою - тисячолітня імперія, православ'я, якісь "вищі права" на території і вплив через ці місцями незаконно набуті права на православ'я, на церкви і зокрема на Українську православну церкву", - сказав Яблонський.

Він зазначив, що це викликає активну протидію процесу отримання Томосу з боку Росії, свідченням чого є намагання впливати на суспільство через наближені до РПЦ церковні структури.

"Улюблений спосіб діяльності росіян - власне, і Кремля, і церкви - це вдавання до певних маніпуляцій і певних спецоперацій, які б насамперед у віртуальному просторі висвітлювали потрібну картинку, потрібну для Кремля і для Російської православної церкви постановку питання", - констатував перший заступник директора НІСД.

Читайте також: Держава не ініціювала отримання Томосу — Мінкультури

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Водночас РПЦ у зв'язку з рішенням Вселенського патріархату про надання автокефалії Українській церкві заявила про розірвання зв'язків з Константинополем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-