Держава не ініціювала отримання Томосу — Мінкультури

Держава не ініціювала отримання Томосу — Мінкультури

Укрінформ
Держава не ініціювала отримання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні, але вона зробила усі необхідні кроки для сприяння цьому процесу у відповідь на реальний запит суспільства.

Про це заявив директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України, кандидат політичних наук, доцент Андрій Юраш на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: «Томос: очікування, реалії та шляхи вирішення проблеми російського втручання у процес надання автокефалії»

"Стосовно конкретних кроків, пов'язаних з отриманням Томосу, тобто утвердженням канонічної автокефалії, держава не ініціювала, держава не робила якісь первісні речі, але вона не могла, не мала права не зробити ті кроки, які вона мала зробити, усвідомивши реальні суспільні тренди, зрозумівши, яка є домінуюча позиція в суспільстві", - сказав Юраш.

Він додав, що місія державних інститутів, дотичних до цього процесу на всіх рівнях, - це сприяння і намагання допомогти в його реалізації.

Він додав, що проблема автокефалії Української церкви ще років 20 тому була "дуже маргінальною і локальною", років десять тому вона лише почала захоплювати вузький прошарок експертів і науковців, а зараз вона вийшла на найширші суспільні кола.

Читайте також: Українська церква має шанс вирватися з "політичного православ'я" — професор Саган

Юраш зазначив, що ідея отримання Томосу про автокефалію раніше не могла бути реалізована, бо не було критичної маси єпископату, не було конкретних об'єднавчих ініціатив, щоб, забувши якісь суто формальні речі, які роз'єднують єпископат різних розділених структур, вони могли перейти до конкретних ідеологічних форм спілкування.

Окрім того, важливим моментом, чому процес отримання Томосу про автокефалію відбувається саме зараз, є готовність Константинополя йти на радикальні кроки.

У цьому контексті Юраш відзначив відверті і навіть жертовні дії Константинопольської церкви, які в багатьох моментах навіть перевищують очікування з боку і широкого загалу, і українських церков.

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Водночас РПЦ у зв'язку з рішенням Вселенського патріархату про надання автокефалії Українській церкві заявила про розірвання зв'язків з Константинополем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-