Українська церква має шанс вирватися з

Українська церква має шанс вирватися з "політичного православ'я" — професор Саган

Фото
Укрінформ
Томос про автокефалію дасть українському православ'ю великий шанс вирватися з нав'язаного Московським патріархатом політичного православ'я, а для суспільства це стане потужним чинником ментального відродження української нації.

Про це заявив провідний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України доктор філософських наук, професор Олександр Саган на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему "Томос: очікування, реалії та шляхи вирішення проблеми російського втручання у процес надання автокефалії".

"Від Томосу ми очікуємо якісно іншого православ'я в Україні, тому що те православ'я, яке на сьогодні є у виконанні Московського патріархату, дуже віддаляється від ідеалу православ'я. Свого часу колишній предстоятель УПЦ МП митрополит Володимир Сабодан сказав, що воно вироджується у політичне православ'я. На жаль, воно сьогодні починає домінувати не тільки на теренах Російської Федерації, а й на теренах України. Це велика проблема. Українське православ'я має великий шанс вирватися з цього політичного православ'я і влитися у світове православ'я, яке сьогодні через Томос Україні отримало черговий шанс відродитися. Отже, ми очікуємо, що українське православ'я зміниться на еклезіологічному, інституційному, організаційному та інших рівнях", — сказав Саган.

Він додав, що для суспільства отримання автокефалії православною церквою в Україні — це потужний і практично не задіяний чинник ментального відродження української нації та її політичного, економічного і соціального розвитку.

"Тобто, ми повинні тікати від подвійності буття, нав'язаного московським православ'ям, і повертатися до свого українського буття", — наголосив науковець.

Він зауважив, що, на жаль, українська ментальність частиною суспільства була втрачена під тиском не тільки російського телебачення, а й церковних ЗМІ, проповідей у церквах та шляхом відповідного виховання молоді.

"Круглий стіл" на тему: "Томос: очікування, реалії та шляхи вирішення проблеми російського втручання у процес надання автокефалії / Фото: Юрій Ільєнко, Укрінформ

"Ми часто не знаємо, чого вчать у недільних школах у церквах Московського патріархату. А там вчать любити Росію. А ми потім дивуємося, чому наші українці взяли в руки автомати і пішли воювати проти України. Тому що їм з дитинства у церквах казали, що немає такої країни, що це випадкове політичне утворення", — констатував Саган.

Окрім того, зазначив релігієзнавець, Томос — це шанс зняти внутрішньоправославне протистояння, яке з початку 1990-х років просто розриває українське суспільство.

"Ми не можемо рухатися вперед, не маючи суспільної злагоди і миру всередині суспільства", — наголосив він.

Читайте також: Порошенко зустрінеться із єпископатом Московського патріархату в Україні

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Водночас РПЦ у зв'язку з рішенням Вселенського патріархату про надання автокефалії Українській церкві заявила про розірвання зв'язків з Константинополем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-