Активісти розповіли, як фігуранти корупційних скандалів успішно складають

Активісти розповіли, як фігуранти корупційних скандалів успішно складають "суддівські тести"

Укрінформ
Протягом останніх півроку у Вищій кваліфікаційній комісії суддів  пройшли успішно оцінювання 43 так звані судді Майдану, які переслідували активістів під час Революції Гідності.

Про це повідомили під час прес-конференції у вівторок члени Громадської ради доброчесності.

«Ми доволі активно моніторили процес кваліфікаційного оцінювання і можемо говорити, що успішно цю атестацію пройшли 43 «судді Майдану», - зазначила член ГРД  Євгенія Моторевська.

Вона розповіла, що протягом останніх півроку ВККСУ провела кваліфікаційне оцінювання майже 2 тисяч суддів, з яких лише шість відсотків були визнані такими, що не відповідають займаній посаді і мають бути звільнені. Ще 15 суддів «поставлені на паузу», тобто ВККСУ ще не ухвалила по ним рішення.

За словами Моторевської, серед 43  «суддів Майдану» опинилися суддя Деснянського райсуду столиці Олена Журавська і  суддя Шевченківського райсуду Наталія Пономаренко, які позбавляли учасників пробігу до резиденції екс-президента «Межигір’я»  права на керування транспортними засобами.

Крім того, серед тих, хто пройшов кваліфікаційне оцінювання, опинилися і фігуранти корупційних кримінальних справ.

«Пройшла низка суддів, які фігурували у корупційних скандалах. Серед них - дружина відомого українського судді-колядника Ігоря Зварича. У слідства є дані про те, що коли він брав хабарі, вона фактично вела такий собі облік цих хабарів і фігурувала у кримінальному провадженні у якості свідка. Але під час співбесіди пані Світлані Зварич навіть не було поставлене питання про її роль в одному з найбільших в історії України корупційних скандалів», - зазначила Моторевська.

Член ГРД Віталій Титич вважає, що ВККСУ проігнорувала рекомендації ГРД  і продемонструвала неспроможність співпрацювати з громадянським суспільством у форматі, який визначає закон «Про судоустрій і статус суддів України».

На думку членів  ГРД, потрібно змінити правила формування ВККСУ і Вищої ради правосуддя, інакше в країні не відбудеться судової реформи.

Читайте також: Апеляційний суд «поховав» справу рюкзаків Авакова — ЦПК

Як повідомлялося, у березні поточного року члени ГРД  заявили про припинення участі у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів, не бажаючи брати участь у "псевдоперевірці", яку проводить ВККСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-