Московський патріархат відкинув можливість участі в об’єднавчому соборі

Московський патріархат відкинув можливість участі в об’єднавчому соборі

Укрінформ
Участь Української православної церкви Московського патріархату в об’єднавчому соборі та створенні єдиної православної церкви в Україні під егідою Вселенського патріархату неможлива.

Про це в інтерв’ю одному з грецьких церковних видань заявив архієпископ Ніжинський УПЦ МП Климент, пише ТСН.

У цьому коментарі ієрарх назвав "батьками цього так званого собору" представників УПЦ-КП і УАПЦ, яких обізвав "розкольниками". Климент заявив, що визнане Константинопольським патріархатом духовенство українських юрисдикцій "самі себе назвали священиками і єпископами".

Попри заяви представників Вселенського патріархату, представник МП вважає, що "патріарх Варфоломій, хоча і оголосив про зняття з Філарета анафеми, досі не перебуває з ним в євхаристійному спілкуванні".

Читайте також: Як УПЦ Московського патріархату забула, що вона українська

При цьому можливість участі структури РПЦ в Україні в об’єднавчому соборі архієпископ відкинув категорично.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко та Вселенський Патріарх Варфоломій 3 листопада підписали у Стамбулі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом.

Читайте також: Православні церкви мають "вичікувально-позитивну позицію" щодо Томосу — НІСД

11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-