"Намісник" незаконної каплиці УПЦ МП пішов до суду через Томос - депутат

Укрінформ
Священик УПЦ Московського патріархату, на якого оформлена незаконна каплиця біля Національного музею історії у Києві, просить Верховний суд скасувати звернення Верховної Ради до Вселенського патріарха щодо Томосу.

Верховний суд призначив розгляд справи на 27 листопада, повідомив у Facebook народний депутат Ігор Луценко.

"Цей іноземець подав до Верховного суду на український парламент (!) і вимагає визнати протиправною та скасувати постанову Верховної Ради від 19 квітня 2018 року "Про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні", - написав нардеп.

За його словами, скарга до суду була подана священиком УПЦ МП Юрієм Хароном, який має російський паспорт.

"На фото - російський паспорт людини, котра хоче позбавити нас Томосу. Іноземний громадянин Юрій Самуїлович Харон, котрий в Україні легендований під іменем "отєц Гєдєон", вирішив через суд зупинити просування України до отримання права на власну православну церкву", - зазначив він, опублікувавши фото позивача.

Водночас Луценко зазначив, що він позивається проти Харона у справі щодо незаконного спорудження каплиці УПЦ МП та реєстрації права власності на території Національного музею історії України.

Укрінформ звернувся до Верховного суду за підтвердженням цієї інформації.

Читайте також: Патріарх Варфоломій: Несправедливо, що українці досі не мають автокефалії

Як повідомлялося, 19 квітня Рада підтримала звернення Президента до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із проханням видати Томос щодо автокефалії православної церкви в Україні. Відповідне рішення підтримали 268 народних депутатів.

Окружний адміністративний суд Києва 1 жовтня прийняв позов від громадської організації "Неурядова організація верховенство права" до Президента України щодо звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії Українській православній церкві. Позивач просить суд установити нібито відсутність компетенції глави держави втручатися у діяльність церкви та релігійних організацій, зокрема шляхом підписання та направлення звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію.

Прес-секретар Президента Святослав Цеголко, реагуючи на позов, наголосив, що боротьба за автокефалію Української православної церкви відповідає національним інтересам і є питанням національної безпеки, тож обов'язком, а не правом Президента було звернення до Вселенського патріарха щодо надання Томосу.

У лютому 2018 року Комісія Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування підтримала петицію щодо знесення незаконної каплиці УПЦ МП на території Національного музею історії України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-