Правда про Донбас: українці назвали три джерела інформації, яким довіряють найбільше

Правда про Донбас: українці назвали три джерела інформації, яким довіряють найбільше

Опитування
Укрінформ
Найавторитетнішими джерелами інформації про Донбас громадяни України вважають волонтерів, Збройні Сили України і мешканців прифронтових територій, а не ЗМІ.

Про це свідчать результати соціологічного опитування Київського Міжнародного Інституту Соціології (КМІС), що було проведене на замовлення "Детектора медіа" з 28 серпня по 24 вересня 2018 року у 109 населених пунктах України, і презентоване у п'ятницю в Укрінформі.

"Державним і приватним ЗМІ довіряє значно менше населення України. Населення довіряє більше персоналізованим контактам. Наприклад, волонтерам, які мають один з найбільших показників довіри серед населення - 26,8%. Це також самі Збройні Сили України (22,7%) і мешканці прифронтових територій (19,3%). Тобто - це джерела, які викликають найбільшу довіру в інформації про ситуацію на Донбасі", - сказав заступник директора КМІСу Антон Грушецький, презентуючи результати опитування.

На його думку, це, звісно, ускладнює подальшу інформаційну діяльність на Донбасі й у цілому в Україні, адже, якщо ЗМІ довіряють значно менше людей, ніж іншим джерелам, то складно просувати потрібні інтерпретації подій, навіть переконувати в правдивості тієї чи іншої інформації.

Згідно з опитуванням, українським державним ЗМІ як авторитетному джерелу інформації про Донбас довіряє 13,7% респондентів, українським блогерам - 11,4%, українським приватним ЗМІ - 10,4%, звітам представників ОБСЄ, ООН тощо - 8,1%, українському суспільному мовнику - 7,7%. При цьому західним і російським ЗМІ українські громадяни довіряють іще менше (4,2% і 1,3% відповідно). 27,1% опитаних не змогли відповісти на запитання, кому довіряють в отриманні інформації про Донбас, або відмовилися відповісти взагалі.

Опитування також показало, що найбільша кількість громадян України на даний час користується соціальною мережею Facebook (35,1%), на другому місці Googlе (7,3%). Водночас кожен п'ятий громадянин України продовжує, принаймні іноді, користуватися російськими забороненими соціальними мережами. В цілому таких респондентів - 18%. Twitter користується 1,7% опитаних.

Читайте також: Ефективність державної політики у сфері інформаційної безпеки напередодні виборів. Презентація дослідження

Дослідження на тему: "Ефективність державної політики у сфері інформаційної безпеки напередодні виборів" провів КМІС на замовлення ГО "Детектор медіа" з 28 серпня по 24 вересня 2018 року. Польовий етап тривав з 8 по 23 вересня 2018 року. В результаті польового етапу було зібрано 2026 анкет. Опитування проводилося у 109 населених пунктах (PSU) у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводили тільки на територіях, контрольованих Україною. Дослідження здійснювалось за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Максимальна похибка для більшості показників не перевищує 3,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-