Понад третина отруєнь в Україні пов'язана з ресторанами та магазинами
Про це повідомляє Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
«Впродовж 9 місяців поточного року 35% спалахів гострих кишкових захворювань були пов'язані з об'єктами ресторанного господарства та торгівлі, а 14,4% з випадками захворювання у побуті. На першому місці - спалахи вірусної етіології (рота, норавіруси) - 27%, 27,3% - спалахи викликані сальмонелами, 11% - вірусами гепатиту А, 14% - іншими бактеріальними збудниками, 12% - невстановленої етіології», - зазначили у Держпродспоживслужбі.
У відомстві поінформували, що з січня по вересень 2018 року тимчасово призупинялося функціонування 70 об'єктів.
«Складено 61 протокол про накладання штрафів, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 4 посадових особи, відсторонено від роботи 44 працівників. Керівникам об'єктів надано 208 приписів, пропозицій, розпоряджень щодо усунення виявлених порушень та встановлено контроль за їх виконанням, вилучено з реалізації 466,603 кг небезпечних харчових продуктів. У 20 випадках відкрито кримінальні провадження», - зазначили у Держпродспоживслужбі.
Епідеміологи також підкреслили, що у Україні надважливо посилити державний нагляд за харчовими продуктами, що постачаються у дитячі заклади.