Три виші передали музею

Три виші передали музею "Меморіал жертв Голодомору" свідчення очевидців

Укрінформ
Національному музею "Меморіал жертв Голодомору" три українські університети передали свідчення людей, котрі пережили Голодомор, зібрані у 2007-2008 роках.

Передача матеріалів відбулася у приміщенні Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас безпрецедентна акція - до 85 роковин Голодомору, Геноциду наші українські університети зголосилися передати свідчення до Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" для подальшого вивчення науковцями, дослідниками і студентами, відвідувачами нашого музею", - зауважила генеральний директор Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" Олеся Стасюк під час передачі свідчень про Голодомор музею.

Вона повідомила, що цього року музей звернувся до університетів країни та громадських організацій з проханням передати до Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" матеріали, які були ними зібрані у 2007-2008 роках на виконання указу екс-президента України Віктора Ющенка, проте наразі лише три університети поділилися копіями зібраних матеріалів із музеєм, а саме: Вінницький державний педагогічний університет ім. М.М. Коцюбинського, Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова та Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка.

Серед переданих матеріалів - копії документів, свідчень, у тому числі й зібраних у 2007-2008 роках на основі запитальника, розробленого професором Київського національного університету імені Тараса Шевченка Валентиною Борисенко, копії оцифрованих матеріалів тощо.

Загалом, уточнила Стасюк, музею передали понад тисячу свідчень про Голодомор, які згодом будуть представлені у музеї, що нині будується.

"Ми повинні зібрати все: і відеоматеріали, й аудіо, і рукописні фонди. Це має бути в одному місці. Це єдиний музей з теми Голодомору, геноциду взагалі у світі", - зазначила Стасюк.

Вона наголосила, що на сьогодні багато країн, в тому числі конгрес Сполучених Штатів Америки, визнали Голодомор геноцидом.

"До нас звертаються як науковці зарубіжних країн, режисери, журналісти, сценаристи, дослідники, а також політики з проханням надати більше інформації, надати доказову базу для подальшого вивчення, що голодомор був геноцидом", - пояснила Стасюк.

За її словами, поки ведеться будівництво другої черги музею, є час сформувати відповідну базу і зібрати розкидані по Україні свідчення часів Голодомору.

"Ми продовжуємо збирати свідчення. Також нам передадуть свідчення з редакції газет, з ГО, і не лише свідчення, а також художні твори, картини художників, інші експонати для формування експозиції музею, який буде збудовано. І протягом цих років ми плануємо створити базу, яка буде оцифрована і доступна в інтернет-мережі", - додала гендиректор музею.

Читайте також: У Торонто відкрили меморіал жертвам Голодомору

Як повідомлялося, Кабінет міністрів схвалив поданий Міністерством культури ескізний проект реконструкції музею "Меморіал жертв Голодомору" кошторисною вартістю близько 772 млн грн у грудні 2017 року. За задумом архітекторів, друга черга меморіального комплексу буде "захована" у Дніпровський схил, який наразі укріплюється. Це не змінить ландшафту і збереже ідею музею - як свічки пам'яті.

У квітні 2018 року Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман спільно з членами уряду заклав капсулу будівництва другої черги Національного музею.

Глава уряду звертав увагу, що розбудова музею - це великий проект, який передбачає будівельні роботи, продовження досліджень, формування великої експозиції, яка розповість всьому світу про те, "що приховували десятиліттями".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-