Парубій знімає застороги: Андріївська церква залишається у власності держави

Парубій знімає застороги: Андріївська церква залишається у власності держави

Укрінформ
Андріївська церква передана у постійне користування Вселенському Патріархату і, при цьому, залишається у власності держави Україна. 

На цьому акцентував Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час засідання парламенту у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Хотів би зняти певні застороги. Ухвалення цього закону є історичною подією. Сьогодні своїм рішенням Верховна Рада відновлює Ставропігію Вселенського Патріарха у Києві, яка виконуватиме роль резиденції Всесвятійшого Патріарха Варфоломія, і представництвом Вселенської Константинопольської Церкви стане Андріївський храм на Андріївському узвозі в Києві. Той, хто каже, що ми віддаємо Вселенській Патріархії нашу державну власність, він або говорить неправду, або просто повторює московські фейки. Андріївська церква залишається у власності держави - підкреслюю це. Ми відновлюємо історичну справедливість і повертаємо Ставропігію Церкви – Матері - Вселенської Патріархії у Києві. Тут немає жодного міжцерковного конфлікту", - пояснив Парубій. 

За його словами, цю ініціативу підтримали всі ієрархи Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви і навіть частина єпископів Московського Патріархату в Україні, які підтримують створення Єдиної Помісної Української Православної Церкви.

Він нагадав, що 11 жовтня у своєму рішенні Синод Вселенської Патріархії другим пунктом зазначив про відновлення Ставропігії Вселенського Патріарха у Києві.

Читайте також: Порошенко подякував Раді за передачу Андріївської церкви Вселенському патріархату

"Вселенська Патріархія у різний час, за підрахунками істориків, мала до 20 різноманітних ставропігій на своїй канонічній території на землях України-Руси. Найвідоміші серед них: Успенська Києво–Печерська Лавра, Успенське братство у Львові, Межигірський Преображенський монастир, Київське Богоявленське братство, Манявський монастир", - додав спікер. 

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 18 жовтня ухвалила закон, згідно з яким Андріївська церква передається у безоплатне постійне користування Вселенському Патріархату. За ухвалення президентського проекту закону №9208 за основу та в цілому проголосували 237 народних депутатів за мінімально необхідних 226. Законом визначено, що рішення щодо передачі в користування Андріївської церкви сприятиме прискоренню одержання Томосу – визнання Світовим Православ’ям помісної Православної Церкви України. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-