Учасникам програми

Учасникам програми "Доступне житло" дозволили самим обирати майбутнє житло

Укрінформ
Учасники програми "Доступне житло" зможуть самостійно обирати ті об'єкти будівництва, які планують придбати.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі поінформував голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний, повідомляє кореспондент агентства.

"10 жовтня на засіданні під головуванням Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана була ухвалена постанова "Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом". Ця постанова, по суті, об'єднує в собі дві попередні і фактично модернізує програму доступного житла та розблоковує фінансування програми у поточному році... Якщо раніше об'єкти відбирала Міжвідомча комісія Мінрегіону, то тепер громадяни самі обиратимуть їх", - зазначив він.

Комнатний зауважив, що громадяни матимуть можливість вкладати кошти не лише в недобудовані об'єкти, а й у те житло, яке є у забудовника та введено в експлуатацію.

"Ці зміни полегшують участь громадянина безпосередньо в забезпеченні житлом, тому що вже сьогодні він зможе самостійно вибрати, що хоче, і обрати будівництво чи вже готовий об'єкт", - зазначив він.

За словами експерта, є обмеження на вартість за кв. м такого об'єкта.

Читайте також: Раді пропонують спростити реєстрацію місця проживання

"Постановою визначена гранична вартість кв. м за програмою, вона у кожній області, кожному місті різна і залежить від опосередкованої вартості в будівництві, яка затверджується Мінрегіоном, та помножена на відповідний коефіцієнт. І перевищувати таку граничну вартість учасники програми не можуть. Таким чином ми відсікаємо можливість вибору громадянином дорогого елітного житла. Для прикладу, по місту Київ - це ціна до 22 600 грн. Думаю, в такому ціновому діапазоні можна придбати достойне житло", - додав Комнатний.

Для участі у програмі громадянин три роки не повинен мати житло у власності.

"Упродовж трьох років після отримання державної підтримки громадянин має підтверджувати право власності на таке житло. Якщо він вирішив продати таке житло після отримання держпідтримки протягом трьох років, то зобов'язаний повернути в бюджет відповідну суму державної підтримки", - зазначив експерт.

Окрім того, дохід учасника програми не має перевищувати триразовий розмір середньомісячної зарплати на кожного члена сім'ї у відповідному регіоні.

При цьому, як зауважив Комнатний, розподіл коштів державної підтримки відбуватиметься з урахуванням кількості наслення в регіоні.

У свою чергу Дежмолодьжитло відтепер надаватиме Мінрегіону перелік громадян, які зареєструвались та отримали держпідтримку, відповідна інформація має бути розміщена і на сайті Держмолодьжитла.

Постанова №819 «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом» розроблена Мінрегіоном і Держмолодьжитлом і спрямована на оптимізацію умов програми, надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла.

Внесено зміни та об’єднано в цілісний документ дві постанови Кабінету міністрів України.

- №140 від 11 лютого 2009 р. (зі змінами від 22.09.2017 р.) «Про затвердження Порядку забезпечення громадян доступним житлом»,

- №193 від 29 лютого 2012 р. «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла»

При цьому основні положення програми «Доступне житло» залишилися незмінними. 30% вартості житла за програмою громадянам і надалі компенсуватиме державний бюджет, а учасники АТО і внутрішньо переміщені особи, як і 2017 року, отримуватимуть 50% такої компенсації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-