Раді пропонують спростити реєстрацію місця проживання

Раді пропонують спростити реєстрацію місця проживання

Укрінформ
У Верховній Раді відбулась презентація та реєстрація проекту закону, який передбачає спрощення процедури реєстрації місця проживання в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Участь у презентації відповідного законопроекту «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» взяв перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

“Підхід до реєстрації місця проживання в Україні не змінювався ще з радянських часів. Сьогодні процедура змушує кожного громадянина доводити державі своє право проживання у помешканні і збирати ряд довідок та підтверджень. Реформа передбачає введення принципу, за яким особі достатньо повідомити про своє місце проживання за допомогою однієї заяви. Нова система базується на повній довірі громадянам з боку держави”, - пояснив Нефьодов важливість вдосконалення законодавства в сфері реєстрації місця проживання в Україні.

Презентуючи законопроект, народний депутат від БПП Сергій Березенко зазначив, що нова система зробить послугу реєстрації місця проживання доступною онлайн та скасує додаткові документи і довідки.

“Відповідно до положень законопроекту, заяву на реєстрацію місця проживання можна буде подати звичайним способом в органі реєстрації або ЦНАП, але тепер послуга реєстрації місця проживання стане доступною і через Інтернет. Простота і зручність цієї послуги зроблять її легкою і доступною для всіх громадян України”, - відзначив депутат.

Згідно з проектом закону, для реєстрації або зняття з реєстрації подаватиметься тільки одна заява; не потрібні жодні документи та погодження; внесення відміток до паспортів про місце проживання буде не обов’язковим і здійснюватиметься тільки за бажанням особи.

Проектом закону скасовується паперовий документообіг; усувається необхідність подавати громадянам довідки про місце проживання або склад сім’ї; виключається можливість дублювання реєстрації у різних реєстрах територіальних громад; органи будуть обмінюватися інформацією про місце проживання без залучення особи; інформація про місце проживання відповідатиме дійсності на момент її запиту.

Читайте також: Умови державної програми «Доступне житло» вдосконалено

В автоматичному режимі реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання здійснюватиметься на підставі відомостей з державного реєстру актів цивільних станів (ДРАЦС): реєстрація місця проживання новонародженої дитини, зняття з реєстрації місця проживання померлої особи/особи, оголошеної померлою, повідомлення про реєстрацію місця проживання дитини віком до 14 років до органу реєстрації за попереднім місцем проживання дитини.

"З огляду на прискорення темпу життя та зростання мобільності населення, надання послуг має відповідати потребам часу. З цією метою в реєстрах територіальних громад будуть задіяні сучасні технології для взаємодії держави з громадянами, такі як номер мобільного та електронна пошта", - зазначив народний депутат Антон Геращенко.

У свою чергу голова Офісу реформування адміністративних послуг Володимир Семеніхін поінформував, що кожного року в Україні здійснюється більше 2 мільйонів реєстраційних дій і це одна з найпопулярніших адміністративних послуг.

“Вдосконалення процедур дозволить кожному зареєструвати місце проживання з мобільного телефону і оплатити це онлайн. Державі час застосовувати технології та відповідати потребам громадян”, - сказав він.

Також законопроект пропонує встановити, що факт реєстрації не є підставою набуття особою або позбавлення її будь-яких прав на житло та інше майно, що знаходяться за адресою зареєстрованого або знятого з реєстрації місця проживання.

У законопроекті також планується забезпечення однократності включення виборця до Державного реєстру виборців, а також отримання оперативної інформації про кількість зареєстрованих або знятих з реєстрації осіб у відповідному населеному пункту (для аналізу чи є відхилення від звичайного рівня прибуття до населеного пункту або вибуття з нього осіб).

У разі здійснення реєстрації за однією адресою більше ніж трьох сімей, така реєстрація особи, згідно з проектом закону, підлягатиме тимчасовому блокуванню та підтвердженню факту проживання. Зазначений механізм попередить масову реєстрацію за однією адресою (так звані «адреси масової реєстрації» або «рукавички»).

Зазначається, що аналогічна система реєстрації успішно працює в Нідерландах, Німеччині, Латвії та ряді штатів США.

Водночас станом на 18.00 законопроект «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» ще не значиться на сайті Верховної Ради як зареєстрований.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-