Лише 20% громад готові давати гроші на реставрацію пам’яток

Лише 20% громад готові давати гроші на реставрацію пам’яток

Укрінформ
Майже 75% громад, де є в наявності об'єкти історико-культурної спадщини, використовують їх для суспільних потреб, і лише 20% - готові виділяти кошти на відновлення пам'яток.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі сказав виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

“Майже у всіх громадах наявні об'єкти, які мають охоронний статус, це або пам'ятки місцевого, або національного чи навіть світового значення. Ці об'єкти використовуються по різному: в 75% громад використовують історичні будівлі для суспільних потреб. Це і вокзали, школи, лікарні, різні бюджетні установи. 80% громад, які нам прозвітували, і в яких наявні історичні пам'ятки, говорять про те, що ці пам'ятки потребують або реконструкції, або ремонту, або відновлення. В 2014 році була започаткована бюджетна децентралізація, ресурси громад були збільшені. І за 3-4 роки з того переліку об'єктів, які потребують відновлення, 20% опитаних повідомили, що вони вже можуть і вже виділяють кошти на поновлення чи реставрацію цих пам'яток”, - сказав Слобожан.

Читайте також: На реставрацію Вінницьких мурів виділено ще майже 1,4 мільйона гривень

Як приклад, він навів відновлення садиби Л.Кеніга у м. Тростянці.

Водночас Слобожан зазначив, що для відновлення історико-культурної спадщини громади повинні розробити відповідну документацію - мати історико-архітектурний опорний план, який необхідний для розвитку міста з урахування історико-культурної спадщини. Такий документ, за його словами, є тільки у 30% громад. Натомість 80% громад мають генеральний план розбудови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-