Філарет: Не може бути в Україні трьох православних церков

Філарет: Не може бути в Україні трьох православних церков

Фото
Укрінформ
Через втрати своєї держави і незалежності українці втрачали і свою автокефалію.

На цьому наголосив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет під час відвідин будівництва храму святих Костянтина та Єлени у Тернополі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Через те, що ми втрачали державу і незалежність, ми втрачали і свою автокефалію. А сьогодні ми маємо державу, пройшли і проходимо випробування, важкі випробування війною, тисячами смертей кращих наших синів і дочок. І тим самим, ми засвідчили перед Богом, що ми достойні мати свою незалежну державу і право не свою, незалежну церкву», - константував святійший Патріарх.

Патріарх Філарет відвідав Тернопіль / Фото: Снітовський Олег, Укрінформ

Він також додав, що головне зараз – об’єднатися в одну українську православну церкву.

«Не може бути в Україні трьох православних церков. Має бути одна незалежна, автокефальна, самостійна, православна церква. Тепер наше завдання – об’єднатися в одну незалежну церкву. А ті, хто не хоче цього, повинні називатися Російською церквою в Україні, але при цьому мати такі ж права, які матиме Українська автокефальна православна церква» - сказав Патріарх Філарет.

В п’ятницю Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет освятив настінні розписи пантеону святої праведної Анни в селі Лішня та відвідав собор Преображення Господнього у Кременці.

Читайте також: Приєднання до УПЦ буде добровільним, без тиску і погроз — Філарет

Як повідомляв Укрінформ, Синод Вселенського патріархату 11 жовтня прийняв рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, та обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет 11 жовтня висловив переконання, що об'єднавчий архієрейський собор буде скликано найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-