Київський патріархат закликає готуватися до об’єднавчого Собору

Київський патріархат закликає готуватися до об’єднавчого Собору

Укрінформ
Київський патріархат закликав прибічників автокефалії розпочати підготовку до об’єднавчого Собору для ухвалення рішення про створення єдиної помісної української церкви. 

Про це йдеться у заяві прес-центру Київської патріархії, оприлюдненій 12 жовтня.

"Київський патріархат закликає ієрархів УАПЦ та залучених до процесу єднання ієрархів Московського патріархату в Україні приступити до підготовки надзвичайного об’єднавчого Собору. Завданням цього Собору є затвердити рішення про церковну єдність, обрати предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ, який від її імені одержить патріарший і синодальний Томос про автокефалію УПЦ", - йдеться у заяві.

Київський патріархат також очікує, що "беручи до уваги всі обставини – давність історії, плідну діяльність, велике число єпископату, духовенства і вірних, монастирів та духовних шкіл, інші фактори – патріаршим і синодальним Томосом також буде всеправославно затверджене достоїнство патріарха за предстоятелями помісної УПЦ".

"Київський патріархат закликає єпископат, духовенство та вірних УАПЦ, як і єпископат, духовенство та вірних Московського патріархату, підтримати процес об’єднання українського православ’я", - зазначається також у заяві.

Як підкреслюється у документі, Київський патріархат "повністю та беззаперечно поділяє звернення Вселенського патріархату до всіх залучених сторін із закликом утримуватися від захоплення церков, монастирів та іншого майна, а також від будь-яких інших насильницьких дій та помсти".

Зазначається, що процес об’єднання українського православ’я повинен відбуватися добровільно, мирно та без примусу, кожен член церкви, як і кожна громада мирян чи ченців, матимуть право вільно обрати центр свого церковного підпорядкування – належати до української чи до російської церкви.

"Ті ієрархи, духовенство і миряни, які бажатимуть, попри всі обставини, надалі підпорядковуватися Московському патріархату, мають право на це. Російська православна церква в Україні буде рівноправно співіснувати з усіма іншими цервами і релігійними організаціями, як це гарантовано Конституцією та законами нашої держави і міжнародним правом", - запевнили у Київському патріархаті.

Читайте також: Важливо повернути до канонічності всіх православних християн України - Клімкін

Як повідомляв Укрінформ, Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Рішення затверджено Синодом 11 жовтня у Стамбулі.

Після рішення Синоду Вселенського патріархату щодо надання Томоса про автокефалію буде скликано у Києві Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, та обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-