З початку року майже 5,4 тис. ветеранів війни отримали безоплатну правову допомогу

З початку року майже 5,4 тис. ветеранів війни отримали безоплатну правову допомогу

Укрінформ
З 1 січня по 30 вересня 2018 року до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулось 5 349 осіб

Про це інформує прес-служба Міністерства юстиції.

«З 1 січня по 30 вересня 2018 року до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулось 5 349 осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що всі ці ветерани отримали необхідну правову допомогу за рахунок держави - від правових консультацій до представництва інтересів у судах.

«Держава надала учасникам бойових дій на сході України право на безоплатне отримання земельної ділянки, щорічну разову грошову допомогу, безоплатне медичне забезпечення, пільги на оплату житлово-комунальних послуг тощо. Але випадки порушення цих прав непоодинокі. Часто виникають проблеми з отриманням земельних ділянок, медичним обслуговуванням», - зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Найчастіше учасники операції Об'єднаних сил (ООС) звертаються до місцевих центрів безоплатної правової допомоги (БПД) за допомогою у вирішенні питань, які вимагають як надання кваліфікованої правової консультації або роз'яснення, так і складання різного роду документів: заяв, скарг, позовів, листів тощо, інформують у відомстві. Зокрема, учасники бойових дій зверталися з питаннями щодо сімейного права, оскарження дій чи бездіяльності органів державної влади, нарахування пенсій та інших соціальних виплат.

Загалом, найбільша кількість ветеранів війни звернулася по БПД до Новоград-Волинського місцевого центру - 1372 особи,  Рівненського місцевого центру - 884 особи, Бердичівського місцевого центру - 785, Білоцерківського місцевого центру - 757 осіб, Гайсинського місцевого центру - 747 осіб, Коростенського місцевого центру - 734 особи та Сумського місцевого центру - 636 осіб.

Задля спрощення доступу учасників ООС до безоплатної правової допомоги, фахівці системи БПД розвивають мережу дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги та проводять виїзні прийоми громадян.

Окрім того, з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги ветеранам війни та членам їх сімей, Координаційним центром укладено низку меморандумів про співпрацю як з органами держаної влади, так і з громадськими правозахисними організаціями, які опікуються питаннями захисту прав цієї категорії громадян.

Читайте також: У наших суддів малі зарплати, прокурорів надлишок, адвокати – в дефіциті

Так, з початку року Всеукраїнська правозахисна організація «Юридична сотня» перенаправила до місцевих центрів для отримання безоплатної правової допомоги 117 учасників ООС, котрим були надані правові консультації та роз'яснення, переважно з питань їхнього соціального забезпечення та соціального захисту членів їх сімей, а також з питань, що стосуються сфери сімейного, земельного, трудового, житлового та договірного права, представництва їх інтересів у кримінальних провадженнях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-