На Одещині через «сибірку» запровадили карантин - МОЗ

На Одещині через «сибірку» запровадили карантин - МОЗ

Укрінформ
У селі Міняйлівка Одеської області, звідки п'ятьох людей госпіталізували із симптомами сибірки, запроваджено карантин.

Про це повідомили у прес-службі МОЗ.

"П’ятеро людей, які брали участь у забитті худоби в селі Міняйлівка Одеської області, госпіталізовані зі специфічними симптомами захворювання шкіри. За результатами лабораторних досліджень, проведених референс-лабораторією Центру громадського здоров'я МОЗ України, в одного хворого підтверджено захворювання на сибірку (шкірна форма, що лікується антибіотиками і не становить такої небезпеки, як легенева форма). Також отримано позитивний результат дослідження м’яса забитої тварини та грунту в дворі, де було забито хвору тварину", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ запевнили, що ситуація перебуває під контролем місцевої влади. Фахівці Держпродспоживслужби та обласного лабораторного центру здійснюють необхідні заходи з недопущення поширення захворювання. Захворювання локалізовано в межах одного села - із 30 вересня там запроваджено карантин. Медики обстежують людей, які контактували з хворими тваринами чи вживали м’ясо забитої худоби.

Читайте також: На Одещині — п'ять випадків сибірської виразки

У міністерстві поінформували, що медики спостерігатимуть за станом здоров’я жителів села упродовж 15 днів: щоденно здійснюються обходи домівок для контролю стану здоров’я людей, які потенційно можуть заразитись збудником сибірки. Особам, які мали ризик зараження збудником сибірки, призначається термінова профілактика антибіотиками і за ними здійснюється медичне спостереження.

Раніше повідомлялося, що у Саратському районі Одеської області п'ять жителів одного з сіл заразилися паличкою сибірки від хворої корови.

Нагадаємо, сибірська виразка - це гостра інфекційна хвороба, збудником якої є спороутворююча бактерія Bacillus anthracis. Захворювання перебігає у вигляді шкірної форми, значно рідше - в легеневій і кишковій формах з явищами сепсису.

На "сибірку" найчастіше хворіють люди, які працюють з тваринами та тваринними продуктами. Від людини до людини сибірка не передається.

Читайте також: Інфекції атакують Україну - МОЗ підрахувало де і скільки

Захворювання починається гостро: в перші години - температура тіла різко підвищується до 38–40 °С і виникає слабкість. Зараження крові (сепсис) може розвинутися при будь-якому способі зараження.

Якщо лікування розпочинається вчасно, хворі одужують. У рідкісних випадках перебіг хвороби ускладнюється кишковою, легеневою або септичною формами. Тоді захворювання протікає важко і може призвести до смерті хворого.

За найменшої підозри на «сибірку» слід негайно звернутися до лікаря, наголосили в МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-