В Україні варто скасувати таємницю усиновлення — дитячий омбудсмен

В Україні варто скасувати таємницю усиновлення — дитячий омбудсмен

Укрінформ
Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба вважає, що в Україні вже настав час для скасування таємниці усиновлення.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі.

“Я думаю, що задля належного контролю за усиновленими дітьми треба відмінити таємницю усиновлення. Це моя особиста позиція”, - сказав Кулеба.

Дитячий омбудсмен запевнив, що суспільство вже змінило своє ставлення як до усиновлених дітей, так і до батьків цих дітей і сприймає цей процес нормально.

Водночас він наголосив на важливості ефективного контролю за сім’ями, які усиновили дитину, що, за його словами, можливо забезпечити лише після скасування таємниці усиновлення.

Читайте також: В Україні кожна третя дитина потерпає від насильства батьків та бідності — Кулеба

У свою чергу директор Департаменту забезпечення прав дітей та оздоровлення Міністерства соціальної політики Руслан Колбаса розповів, що нині існує практика скасування усиновлення у судовому порядку, й у 2015 році було скасовано таким чином усиновлення щодо 21 дитини, у 2016 році — 28 дітей, у 2017 році - також щодо 28 дітей. Водночас він висловив переконання, що у випадку усиновлення потрібно не “скасовувати” його, а в разі необхідності діяти, як і по відношенню до біологічних батьків — позбавляти батьківських прав. Колбаса додав, що відповідний законопроект уже зареєстрований у парламенті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-