Вселенський патріархат обгрунтував рішення надати Україні автокефалію

Вселенський патріархат обгрунтував рішення надати Україні автокефалію

Укрінформ
Вселенський патріархат ніколи не передавав Київську митрополію, на основі якої виникла Українська церква, до канонічної території Московського патріархату.

Про це йдеться у 29-сторінковому документі, в якому наводяться дані з архівів, повідомляє радіо "Эхо Москвы".

В історичному дослідженні, що проводилося за підтримки освітнього фонду банку National Bank of Greece, відзначається, що право хіротонії було надане Москві "з фінансових причин", "з необхідності" і "носило тимчасовий характер".

Таким чином, Вселенський патріарх "має право і обов'язок проявляти материнську турботу про церкву України у кожному випадку, коли визнає необхідним", йдеться у документі.

Як повідомлялося, 19 квітня Верховна Рада підтримала звернення Президента Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томоса про автокефалію. 

Синод Вселенського патріархату в Константинополі вже розпочав процедуру, необхідну для надання автокефалії для нової української церкви. Засідання Синоду, на якому розглядатиметься це питання, заплановане на жовтень.

Читайте також: УПЦ МП не має права заважати екзархам Вселенського патріархату - Мінкультури

У рамках підготовки до надання автокефалії православної церкви в Україні Вселенський патріархат призначив своїми екзархами у Києві архієпископа Даниїла Памфилійського із США і єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади.

Фото на першій сторінці: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-