УПЦ МП не має права заважати екзархам Вселенського патріархату - Мінкультури

УПЦ МП не має права заважати екзархам Вселенського патріархату - Мінкультури

Заява
Укрінформ
Українська православна церква Московського патріархату не має права перешкоджати діяльності екзархів Вселенського патріархату в Україні.

Про це йдеться в офіційній заяві Міністерства культури України щодо рішень Синоду УПЦ МП від 25 вересня у справі призначення Вселенським Константинопольським Патріархатом своїх екзархів в Україні, оприлюдненій на сайті відомства.

"Ані українське законодавство, ані традиції міжцерковних взаємин в Україні не передбачають права органів однієї Церкви диктувати свою волю іншій Церкві чи її представникам. Міністерство культури України звертає увагу членів Синоду Української православної церкви, що перебуває в єдності з Московським Патріархатом, на неприпустимість спроб перешкоджання діяльності представників інших Церков, і зокрема екзархів Вселенського Патріархату, у рамках правового поля України, а також наполегливо застерігає від використання мови ненависті, ворожнечі та відтворення в Україні позицій, сповідуваних російським агресором", - зазначають у Мінкульті.

В документі наголошується, що Константинопольська церква є Церквою-Матір'ю для всіх християн України, бо саме звідти 1030 років тому прийшла Христова віра. У цьому контексті категоричні, нетолерантні та такі, які суперечать українським традиціям шанобливого діалогу між Церквами заяви Синоду УПЦ (у єдності з МП), виглядають спробою штучного розпалення конфлікту і потуранням відчайдушним спробам російського агресора перешкодити вільному будівництву Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні.

"В Україні завжди діятиме європейський принцип міжрелігійних відносин, заснований на засадах релігійного плюралізму. Ніхто і ні за яких обставин не має права у відкритому суспільстві диктувати свою волю іншим структурам чи релігійним організаціям, тим більше агресивно ставитися до діяльності представників Вселенського Константинопольського Патріархату - Церкви, з рук і благословення першоієрархів якої постала і Київська Митрополія, і її пізніше відгалуження, нині відоме як Російська Православна Церква", - підкреслюється у заяві. 

Читайте також: США підтримують надання Українській церкві автокефалії - Держдеп

Як повідомляв Укрінформ, 19 квітня Верховна Рада України підтримала звернення Президента Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томоса про автокефалію. Цю ідею вже довгий час підтримує керівництво Української православної церкви Київського патріархату й Української автокефальної православної церкви (УАПЦ).

Синод Вселенського патріархату в Константинополі уже розпочав процедуру, необхідну для надання автокефалії для нової української церкви. Засідання Синоду, на якому розглядатимуть це питання, заплановано на жовтень.

Нещодавно в рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні Вселенський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Данила Памфілійського зі США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади.

Вселенський патріарх Варфоломій заявив у неділю, 23 вересня, що він не змінить своєї позиції щодо підтримки надання автокефалії Українській православній церкві. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-