МОЗ пояснило лікарням, як “безболісно” пережити медреформу

МОЗ пояснило лікарням, як “безболісно” пережити медреформу

Укрінформ
У Міністерстві охорони здоров’я України спростовують інформацію щодо компенсаційних виплат у процесі автономізації медичних закладів.

Про це повідомляється на сайті відомства.

“Поширюється інформація про те, що нібито медзаклади вимушені виплачувати працівникам «розрахункові» внаслідок реорганізації у комунальне некомерційне підприємство. Деякі посадові особи виходять у медіа із заявами про те, що нібито внаслідок автономізації медзаклади несуть додаткове фінансове навантаження. Ці заяви не відповідають дійсності”, - наголосили у МОЗ.

У відомстві пояснили, що «розрахункові» — це компенсаційні та/або гарантійні виплати, які передбачені законодавством, коли медзаклад припиняє трудові відносини з працівниками за власною ініціативою у разі змін в організації. “Наприклад, у разі звільнення працівнику виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю (ч. 1 перша статті 83 Кодексу законів про працю України). Реорганізація медзакладу у комунальне некомерційне підприємство передбачає тільки зміну організаційно-правової форми. Тобто автономізація — це не реальні зміни в організації праці і скорочення працівників на реорганізованому підприємстві фактично не відбувається”, - зазначили у відомстві.

Читайте також: На програму “Доступні ліки” у бюджеті-2019 виділили мільярд — МОЗ

У МОЗ наголосили, що під час автономізації медзаклади не мають припиняти дію трудового договору з працівниками, як передбачено пунктом 1 ч. 1 статті 40 Кодексу законів про працю України.

“Власникам закладів варто керуватися ч. 4 статті 36 Кодексу законів про працю України, якою встановлено, що у разі реорганізації медзакладу (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Оскільки трудовий договір працівника зберігає свою силу, до нього не застосовується процедури, пов’язані з вивільненням працівників, у тому числі виплати «розрахункових» (підпунктом 3 пункту 3 прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» від 6 квітня 2017 року № 2002-VIII). Аналогічна позиція викладена у листі Міністерства соціальної політики від 10.05.2012 р. N 75/06/186-12”, - заявили у МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-