В Україні щороку фіксують близько 40 тисяч інфарктів

В Україні щороку фіксують близько 40 тисяч інфарктів

Укрінформ
Щороку в Україні фіксується близько 40 тисяч випадків інфарктів, 20 тисяч з яких потребують екстреного лікування.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

"Цього року вперше Україна забезпечила потребу у стент-системах для екстреної допомоги пацієнтам із елевацією сегменту ST (тих пацієнтів із інфарктом міокарда, хто потребує негайної допомоги) на 100%. Тобто кожен українець з гострим інфарктом міокарда у критичній ситуації одержить стент безоплатно. За кошти держбюджету МОЗ України закупило 23,5 тис. якісних стент-систем американського та європейського виробництва. В середньому на рік в Україні трапляються близько 40 тисяч інфарктів, 20 тисяч з яких потребують екстреного лікування", - поінформували в МОЗ.

У відомстві наголосили, що стенти розподіляються по всіх регіонах України за новим принципом - їх отримують заклади охорони здоров'я, які проводять екстрені процедури стентування для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда.

"Кількість стентів, закуплених державним коштом, місцевими департаментами охорони здоров’я розподіляються відповідно до середньорічних потреб кожного реперфузійного центру. Для того, аби рятувати якомога більше людей із гострим інфарктом міокарду, самих лише реперфузійних центрів недостатньо - потрібні реперфузійні мережі. У співпраці МОЗ України та європейської громадської ініціативи Stent for life було розроблено та впроваджено цілу низку нормативно-правових актів, які тепер забезпечують системну та скоординовану роботу усіх необхідних для порятунку людини із інфарктом служб - швидкої, медичного персоналу та самих реперфузійних центрів", - зазначили у МОЗ.

Читайте також: У МОЗ розповіли, як убезпечити серце від хвороб

У відомстві наголосили, що на сьогодні в Україні у режимі "24/7/365" працюють 27 реперфузійних центрів.

"За даними Асоціації інтервенційних кардіологів України, у 2017 році у нових українських реперфузійних центрах показник смертності знизився майже втричі, ніж в цілому по Україні (4,6% проти 12,5% відповідно). Також кількість коронарних стентувань у пацієнтів з гострим інфарктом міокарду у країні зростає: якщо у 2015 році їх було лише 142 на 1 млн населення, то у 2017 - стало 220 на 1 млн", - сказали у МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-