У МОЗ розповіли, як убезпечити серце від хвороб

У МОЗ розповіли, як убезпечити серце від хвороб

Укрінформ
Серцево-судинні захворювання - основна причиною смертності українців, водночас розвитку більшості серцево-судинних хвороб можна запобігти.

На цьому наголошується на сайті Міністерства охорони здоров'я.

“Основними чинниками, що призводять до серцево-судинних захворювань, є насамперед високий артеріальний тиск. В Україні щотретя особа має підвищені показники і часто не знає про це. Підвищення артеріального тиску (артеріальна гіпертензія, гіпертонічна хвороба) виявляється у 25% дорослого населення України і належить до захворювань, які скорочують тривалість життя та призводять до інвалідності. Зловживання алкоголем призводить до підвищення артеріального тиску, гіпертрофії серцевого м'язу, розвитку інфаркту міокарду та порушення мозкового кровообігу - інсульту. Кожен п'ятий українець курить і цим, зокрема, істотно збільшує ризики серцево-судинних захворювань. Інтенсивне куріння з підліткового віку (понад 20 років) може скоротити життя на 20-25 років, у тому числі й через хвороби серця”, - йдеться у повідомленні.

У МОЗ також акцентують, що надмірна маса тіла, нездоровий раціон харчування, а також низька фізична активність також зумовлюють розвиток серцево-судинних хвороб.

Читайте також: Супрун обіцяє змінити підходи до реабілітації хворих

Щоб запобігти їх розвиткові, лікарі рекомендують дотримуватися здорового способу життя, надавати перевагу овочам, фруктам, злакам, бобовим, горіхам, кисломолочним продуктам, нежирним сортам м'яса та риби. Споживання жирів, масла, солодощів, алкоголю слід максимально скоротити. Варто більше рухатися, займатися спортом, уникати стресів, відмовитися від куріння та алкоголю. Артеріальний тиск та рівень цукру в крові мають бути під контролем. Оптимальний рівень артеріального тиску для дорослої людини - 120/80 мм ртутного стовпчика. Оптимальний рівень цукру капілярної крові (при заборі крові з пальця) від 3,3 до 5,5 ммоль/л”, - акцентують медики.

У МОЗ також наголошують на важливості регулярних відвідин терапевта чи сімейного лікаря та вчасних профілактичних скринінгів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-