Супрун обіцяє змінити підходи до реабілітації хворих

Супрун обіцяє змінити підходи до реабілітації хворих

Укрінформ
У галузі реабілітаційної медицини впроваджується нова система надання допомоги пацієнтам - Міжнародна класифікація функціонування.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

“МОЗ розпочало впровадження Міжнародної класифікації функціонування, що забезпечить перехід від апаратної до фізичної терапії, від пасивної до активної реабілітації, а також дозволить оцінювати кожен етап процесу реабілітації пацієнта. Міжнародна класифікація функціонування приєднує Україну до розвинених країн і повністю змінює підхід до визначення стану людини. Для впровадження міжнародних стандартів надання послуг реабілітації в Україні вже зроблено переклад та затвердження Міжнародної класифікації функціонування”, - зазначили у МОЗ.

У відомстві акцентували, що міжнародна класифікація функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я має на меті визначити уніфіковану і стандартизовану мову та схеми опису станів здоров'я та станів, пов'язаних із здоров'ям.

Читайте також: Супрун просить ВООЗ звернути увагу на вакцинацію на окупованих РФ територіях

“Уже розпочався процес навчання лікарів, зокрема - фахівців з реабілітації, як користуватися Міжнародною класифікацією функціонування. Започатковується використання найкращих міжнародних тестових систем для діагностики розвитку дитини, бо чим раніше виявляється хвороба чи стан, тим простіше лікувати або корегувати. МКФ використовуватимуть для ранньої діагностики та виявлення порушень. Також розроблено концепцію, що грунтовно описує усі етапи – від отримання захворювання чи стану до моменту визначення статусу по МКФ”, - наголосили у МОЗ.

Там також поінформували, що разом з іншими міністерствами почали розробляти і приймати нормативно-правові акти для різних потреб: інклюзія, реабілітація, навіть для надання допомоги людям, які пережили насильство.

Читайте також: Супрун підтримує законопроект, що прибере цигарки з вітрин

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун наголосила, що нова концепція щодо медичної реабілітації розглядає не міру втрати людиною здоров’я, а її можливості жити повноцінно.

“Зокрема, МКФ можна використовувати дуже широко, як приклад - для інклюзивної освіти. Діагноз ДЦП сам по собі ні про що не говорить. Порушення в однієї дитини можуть бути незначними, а в іншої такими, що учень в школі потребуватиме і супроводу асистента, і пандусів, і спеціального обладнання. МКФ допомагає описати стан повністю: функціонування (обмеження тіла), активність і взаємодію з зовнішнім середовищем”, - зазначила Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-