Корупція в політиці: де, на думку українців, найбільше спритників

Корупція в політиці: де, на думку українців, найбільше спритників

Опитування
Укрінформ
Понад 73% українців вважають Верховну Рада найбільш корумпованим органом влади, а сферою життя, де значно поширена корупція, 62% людей називають судову систему.

Про це свідчать результати моніторингового дослідження «Стан корупції в Україні», яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС). 

«Найбільш корумпованими сферами життя, на думку населення, є судова система (тут корупція дуже поширена на думку 62,2% опитаних), отримання медичних послуг (назвали дуже корумпованою 55,0% респондентів), прокуратура (54,3%), митний контроль чи оформлення митних документів (51,6%)», - йдеться в дослідженні.

Наступними за рівнем корупції є, на думку українців, приватизація, володіння та користування землею (45,1%), податкові служби (41,6%) і отримання різних дозволів в органах влади (40,5%).

Також у КМІС зазначають, що переконаність людей у корумпованості органів влади протягом останніх трьох років суттєво посилилася.

«За даними опитування 2018 року, 73,2% переконані, що корупція дуже поширена у Верховній Раді (на 12,6 відсоткових пунктів більше, аніж у 2015 році), 67,6% вважають, що корупція дуже поширена в Кабінеті міністрів (на 12,8 відсоткових пунктів більше, аніж в 2015 році), 66,1% назвали дуже корумпованими Президента та його Адміністрацію (на 19,7 відсоткових пункти більше, аніж в 2015 році)», - уточнюють дослідники.

При цьому 73,2% респондентів назвали політичну корупцію на найвищому рівні найгострішою серед корупційних проблем. Далі було названо повсякденну побутову корупцію (53,3%) та корупцію в бізнесі (47,4%).

Водночас, як пояснюють у КМІС, порівняно з дослідженням 2015 року громадяни менш схильні виправдовувати корупцію. Так, частка тих, хто вважає, що корупція може бути виправдана завжди або у більшості випадків, зменшилася на 5,7 відсоткових пунктів (із 22,3% до 16,6%). Проте на 2,8 відсоткових пунктів збільшилася частка тих, хто вважає корупцію виправданою лише в поодиноких випадках (із 27,4% до 30,2%). Разом з тим на 4,3 відсоткових пунктів (із 37,4% до 41,7%) збільшилася частка тих, хто вважає, що корупція не може бути виправданою за жодних обставин.

«Проблема корупції входить до трійки проблем-лідерів, після проблеми високої вартості життя і низьких зарплат, а також військових дій у Донецькій і Луганській областях. Загалом 75,7% вважають проблему корупції дуже серйозною, ще 18,0% - скоріше серйозною», - зауважують автори дослідження.

Окрім того, КМІС визначив середню оцінку загальної поширеності корупції від 1 до 5 балів, констатувавши, що за три роки уявлення населення про це майже не змінилися. Так, за даними 2018 року, така оцінка становить 4,53 бала проти 4,52 бала, що фіксувалися в 2015 році.

«Майже дві третини (65,5%) жителів України переконані в тому, що корупція в українському суспільстві дуже поширена, ще 21,2% вважають, що вона достатньо поширена», - уточнюють в інституті.

Дослідження «Стан корупції в Україні» було проведене КМІС протягом травня-вересня 2018 року в рамках проекту «Долучайся», що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Для опитування була розроблена стратифікована випадкова чотириступенева вибірка з квотним відбором на останньому етапі. Вибірка репрезентативна для України в цілому та для кожної області України, в тому числі міста Києва. У дослідженні 2018 року всього було опитано 10 169 респондентів, які проживають у 476 населених пунктах у всіх областях України та в м. Києві (приблизно 400 респондентів у кожній з областей та м. Києві, крім АР Крим і тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей). Статистична похибка для всієї вибірки не перевищує 1,5% (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-