Відключення

Відключення "UA:Перший": в НСТУ переконані, що безвихідних ситуацій не буває

Укрінформ
Проблему з телеканалом "UA:Перший", аналогове мовлення якого відключили за борги, має вирішити міжвідомча група, яка б запропонувала спосіб реструктуризувати цей борг ПАТ "НСТУ".

Таке переконання висловила голова наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Тетяна Лебедєва у коментарі Укрінформу.

"Ми дуже стривожені ситуацією з відключенням телеканалу "UA:Перший". Про небезпеку цього йдеться вже не перший місяць. Відомо, що НСТУ суттєво недофінансовано. Але вимкнення його з ефіру зараз не відповідає інформаційній ситуації в країні, тому що після відімкнення великої кількості українських телеканалів багато хто з аудиторії ще не готовий до переходу на цифру, і "UA:Перший" був для них чи не єдиним каналом отримання інформації", - сказала Лебедєва.

Вона зазначила, що відповідно до постанови Кабінету міністрів від 29 серпня відключення від аналогового мовлення НСТУ не стосується - до 1 травня 2019 року.

"Це було нормальне державне рішення, бо суспільний мовник має доходити до кожного глядача і слухача. Ця позиція всім зрозуміла. А відімкнення за борги - це дуже і дуже небезпечна ситуація, її треба вирішувати всіма можливими способами. І правлінню, і менеджменту ПАТ "НСТУ" зараз треба дуже попрацювати і знайти вихід. Думаю, треба терміново створити міжвідомчу групу, яка би знайшла шлях, в який спосіб реструктуризувати цей борг, бо Україна зацікавлена в існуванні суспільного мовника як ознаки цивілізованої держави", - зазначила голова наглядової ради.

Водночас Лебедєва нагадала, це вже не вперше НСТУ отримувала попередження від концерну РРТ, і йшлося про можливість реструктуризації боргу.

"Я добре розумію позицію концерну РРТ, йому потрібні кошти на енергетику, обслуговування передавачів, зарплату своїм працівникам. Але немає безвихідних ситуацій. Думаю, що вихід має бути, і його треба шукати всім разом. Треба докласти всіх зусиль і владнати цю ситуацію, дати можливість людям дивитися збалансовані, об'єктивні новини на Суспільному, як це планувалося постановою Кабміну", - закликала вона.

Читайте також: "UA:Перший" продовжує мовлення у прифронтовій зоні - НСТУ

Голова наглядової ради НСТУ також висловила думку, що подібна ситуація ніколи би не виникла, якби ПАТ "НСТУ" мало незалежне фінансування, і застерегла, що при існуючій системі фінансування з державного бюджету така ситуація може повторитися.

"Те, що наразі в проекті бюджету на наступний рік закладено повну суму на ПАТ "НСТУ", відповідно до закону, не означає, що саме таку суму проголосують у парламенті. Наглядова рада випрацювала трохи іншу, більш демократичну систему, взявши за зразок системи фінансування в інших країнах, що мала би звільнити суспільного мовника від необхідності кожного року залежати і від Міністерства фінансів, і від волі депутатів, і від передвиборчої ситуації, яка теж накладає відбиток на ставлення депутатів до медіа, і суспільного мовника особливо. Якщо ми зрозуміємо, що імідж країни, існування об'єктивного медіа як альтернативи олігархічним медіа, які у нас існують, важливіший, то ми погодимось на нову систему і не будемо кожного року створювати таку дуже небезпечну ситуацію", - підкреслила Лебедєва.

Як повідомлялося, голова правління ПАТ "НСТУ" Зураб Аласанія поінформував 25 вересня, що концерн РРТ вранці відключив аналогове мовлення телеканалу "UA:Перший" за борги.

В офіційній заяві НСТУ щодо відключення аналогового мовлення телеканалу "UA:Перший" йдеться про те, що Суспільна телерадіокомпанія не має жодної фінансової можливості виконати свої зобов'язання та оплатити Концерну РРТ послуги трансляції. Як нагадали в НСТУ, згідно з розподілом видатків державного бюджету на 2018 рік, фінансова підтримка НСТУ становить лише 776 563,1 грн, що вдвічі менше від суми, гарантованої законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України". Таким чином, дефіцит критично необхідних коштів до кінця 2018 року становить 220 млн грн.

29 серпня Кабінет міністрів України ухвалив рішення, за яким аналогове телемовлення діятиме до 1 травня 2019 року на територіях, що межують з Росією, а також для НСТУ і місцевих телекомпаній, у яких немає цифрових ліцензій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-