Суддя Верховного суду заявила про спробу дискредитувати її у соцмережах

Суддя Верховного суду заявила про спробу дискредитувати її у соцмережах

Укрінформ
Суддя Касаційного адмінсуду у складі Верховного суду Ірина Желтобрюх поінформувала Вищу раду правосуддя та Генпрокуратуру про втручання в її діяльність з боку члена Громадської ради доброчесності.

Про це повідомляє прес-центр судової влади України

"Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верхового суду Желтобрюх Ірина Леонтіївна повідомила ВРП та ГПУ про серію публікацій учасника громадської організації "Автомайдан" та члена ГРД, якими, на її думку, він намагається дискредитувати її як суддю", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, Желтобрюх заявила, що тривалий час вказана у зверненні особа публікує у соціальній мережі Facebook матеріали, які набули широкого розголосу та підривають, як вона вважає, не лише її авторитет, а й авторитет судової влади в цілому.

Суддя вказала, що "особа відкрито зазначає, що інформаційний вплив здійснює на неї у зв'язку з перебуванням у її провадженні справ про скасування виборів до Ради громадського контролю при НАБУ, у якій він є стороною у справі, та про визнання незаконним і скасування рішення ВККСУ від 27 червня 2017 року про направлення подання щодо звільнення Бабенка В.М. з посади судді апеляційного суду Черкаської області".

За словами Желтобрюх, вказана особа була присутня на судових засіданнях як представник громадськості та вела трансляцію.

Крім того, суддя повідомила, що входить до складу колегії з розгляду справи про визнання протиправною "відмови ВККСУ у ненаданні інформації" щодо кількості членів Комісії, які проголосували "за" та "проти" при прийнятті рішення щодо надання рекомендації про призначення судді Дніпровського районного суду Києва, у якій цей громадянин є позивачем.

Зазначається, що під час розгляду вказаної справи цей громадянин заявив відвід судді Желтобрюх із підстав її упередженості.

Таке твердження він обгрунтував тим, що суддя на знак схвалення проставила символ "вподобати" (Like) статті "Активіст - професія чи особливий вид лицемірства?" в мережі Facebook, йдеться в повідомленні судді.

Суддя інформує, що вказана заява була відхилена судом як необгрунтована. Водночас їй стало відомо про наступні публікації особи в мережі Facebook, скріншоти яких вона додала до повідомлення.

Желтобрюх наголошує, що наявність вказаних публікацій не впливає на її безсторонність як судді під час вирішення справ, але вона прийняла рішення про самовідвід від участі у розгляді справи для уникнення протилежної думки у сторонніх спостерігачів.

У повідомленні зазначається, що такі дії та публікації члена ГРД суддя Желтобрюх сприймає як втручання у її професійну діяльність та просить вжити передбачених законодавством заходів.

Відповідно до статті 73 Закону України "Про Вищу раду правосуддя" вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

ВРП проведе перевірку викладених суддею фактів та ухвалить відповідне рішення.

Як повідомлялося, ГРД утворена з метою сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів Україні (ВККСУ) у встановленні відповідності кандидатів на посаду судді критеріям професійної етики та доброчесності для цілей кваліфікаційного оцінювання.

ГРД збирає, перевіряє та аналізує інформацію щодо кандидата на посаду судді і передає її ВККСУ.

Якщо ГРД у своєму висновку встановила, що кандидат не відповідає критеріям професійної етики та доброчесності, то ВККСУ може ухвалити рішення про підтвердження здатності такого кандидата здійснювати правосуддя у відповідному суді лише у разі, якщо таке рішення підтримане не менше ніж одинадцятьма її членами (з наявних шістнадцяти - ред.).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-