Справа Ситника: Луценко сказав, коли директору НАБУ вручать підозру

Справа Ситника: Луценко сказав, коли директору НАБУ вручать підозру

Укрінформ
Генпрокурор України Юрій Луценко заявляє, що ГПУ підготує підозру директору Національного антикорупційного бюро Артему Ситнику у справі щодо можливого розголошення даних і її буде оголошено після відповіді мобільного оператора щодо інформації з телефонів журналістів.

Про це Луценко сказав в ефірі "Прямого", відповідаючи на запитання стосовно підготовки ГПУ підозри Ситнику.

"Чесно кажучи, звичайно, я маю підтвердити. Така інформація є, таке розслідування є... На одній із закритих зустрічей керівництва НАБУ з журналістами хтось із журналістів записав, а потім виклав в інтернет те, що там відбувалося. Відбувалося там читання голосом – експертиза тепер вже встановила – голосом Ситника матеріалів НСРД (негласні слідчі (розшукові) дії - ред.), які в народі називаються "прослушкою". Можливо, в цьому не було б чогось надзвичайного, але ця частина прослушки оповідала про інтимне життя однієї з фігурантів справи. Згідно з законом, за це світить три роки", - розповів Луценко.

Однак, зазначив він, прокуратура вручить Ситнику повідомлення про підозру після того, як слідство встановить дату його розмови з журналістами. Слідчі ж, за словами Луценка, зможуть встановити дату після того, як отримають доступ до інформації з мобільних телефонів журналісток Наталії Седлецької і Христини Бердинських, з якими спілкувався Ситник.

Читайте також: Луценко не виключає створення спільної політсили з Кличком

"Як тільки прийде відповідь, ми змушені будемо оформити підозру і вручити її особі, чий голос ідентифікований під час цих дій, - панові Ситнику", - заявив генпрокурор.

Луценко також наполягає, що рішення суду про надання ГПУ доступу до інформації мобільного оператора щодо телефонних розмов, SMS-повідомлень і геолокаціі телефонів Седлецької та Бердинських є законним.

Як повідомлялося, у листопаді 2017 року після звернення народного депутата Олени Масоріної Генпрокуратура порушила кримінальне провадження щодо директора НАБУ Артема Ситника через імовірне розголошення даних слідства у справі прокурора Кулика під час спілкування "оф-рекордз" із журналістами.

За даними слідства, розмова Ситника з українськими журналістами у форматі "оф-рекордз" відбулася в Києві у травні 2017 року. Сам Ситник заперечує, що під час цього спілкування порушив законодавство.

4 вересня видання "Радіо Свобода" опублікувало заяву, у якому висловило обурення ухвалою українського суду, який дав Генпрокуратурі доступ до інформації з телефону журналістки та головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької протягом 17 місяців.

Того ж дня група депутатів підписали звернення до Луценка з проханням про невідкладний прийом через рішення суду про надання доступу ГПУ до телефону журналістки "Схем" Наталії Седлецької протягом 17 місяців.

Згодом генеральний прокурор Юрій Луценко запросив Седлецьку на закриту зустріч для пояснень, чому суд надав згоду на допуск до інформації в її телефоні, вона ж відмовилася від цієї пропозиції і запропонувала йому прийти на Радіо Свобода дати відкритий коментар щодо цієї ситуації. Луценко на ефір не прийшов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-